71

Привикват 300 000 запасняци! Какво още включва военната мобилизация в Русия?

Руският президент Владимир Путин обяви първата военна мобилизация в страната след Втората световна война. Той изпрати предупреждение срещу западните държави, че „ако продължат с ядреното изнудване, Русия ще отговори с мощта на целия си арсенал“.


Според Путин високопоставени представители на водещи държави от НАТО са имали изказвания за възможността за използване на оръжия за масово поразяване срещу Русия, съобщи bTV.

"На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", подчерта руският президент.

Частичната военна мобилизация ще включва само гражданите, които са в резерва.

Руският министър на отбраната уточни, че 300 хиляди души запаса ще бъдат мобилизирани. За сравнение - в началото на войната, която Путин нарече „специална военна операция“, по границата с Украйна бяха струпани около 100 хиляди военни по границата с Украйна. 

 
Въпреки това указът на президента включва и тези, които са вече са служили, имат военни специалности и съответния опит. Те ще преминават и допълнително обучения.

 На границата с Украйна: Според експерти в ученията са участвали около 100 хил. руски войници
Според Кремъл това са рутинни учения, а извънредно мобилизираните подразделения са прибрани в своите бази преди Нова година
Трябва да бъдат осигурени и необходимата екипировка, оборудване и оръжия за допълнително мобилизираните. Смята се, че Руската федерация разполага с около 2 милиона резервисти, предава АП.

Руският министър на отбраната Шойгу обяви, че федерацията е изгубила 5937 войници по време на военните действия в Украйна. Според оценки на Forbes към момента Русия е загубила 80 хиляди военнослужещи. Заключенията сочат, че във военните действия участва и частната армия „Вагнер“, както и наемници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
аман от кре_тени!

аман от кре_тени!

21.09.2022 | 14:38

дъртия луд седесар пак се превъзбуди!

Отговори
0 5
Шизофренията

Шизофренията

21.09.2022 | 13:38

на Путлер срещу руската нация! Дано този близък нам народ излезена улицата срещу този луд човек , или се намерят смелчаци да го детронират!!!

Отговори
7 4
Само питам

Само питам

21.09.2022 | 13:35

A нa Путлер зетьовете ще бъдат ли мобилизирани?

Отговори
7 1
трол

трол

21.09.2022 | 12:41

Не ви харесва положението май,другари путинисти?!?Ами прочетете какво става със самолетните билети!Това платените тролчета сте много зян,да си знаете!

Отговори
9 5
трол

трол

21.09.2022 | 12:22

тролчетата в ужасТ!!!пютя тотално се провали!!!

Отговори
9 4
Тодор Тагарев: Руските сили са принудени да отстъпват

Тодор Тагарев: Руските сили са принудени да отстъпват

21.09.2022 | 12:14

Тодор Тагарев: Руските сили са принудени да отстъпват под украинския натиск, признават провала с операцията в Украйна

Отговори
12 6
Разпадът започна!

Разпадът започна!

21.09.2022 | 11:55

"Не на мо(г)билизацията!" (Игра на думи "могила" на руски означава "гроб"). Днес в Русия ще бъде направен опит за провеждане на антивоенен протест в цялата страна. Организатор е движението "Весна" ("Пролет"). "Сега войната ще дойде наистина във всеки дом и всяко семейство. Преди властите ни казваха, че воюват само "професионалистите" и те ще победят. Стана ясно, че не побеждават и на фронта почнаха да изпращат затворници. А сега е обявена мобилизация. Това означава, че хиляди руски мъже — наши бащи, братя и мъже ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умират? За какво майките и децата им ще проливат сълзи", се казва в обръщението на "Весна", с което се призовава днес във всички руски градове хората да излязат на антивоенен протест. Междувременно над 20 руски правозащитни организации призоваха руските военни да отказват да участват във войната в Украйна или да се предават в плен преди влизането в сила на новия закон, който предвижда наказание затвор.

Отговори
11 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?