2374

Присвояване: АЕЦ "Запорожие" вече ще работи за "руското приятелско семейство"

Запорожката атомна електроцентрала, която е и най-голяма в Европа, вече ще работи за Русия, но срещу заплащане може да доставя електроенергия и на Украйна. Такъв план за присвояване на централата обяви в сряда руският вицепремиер Марат Хуснулин.

"Електричеството е стока, която не може да се съхранява в склад. Следователно, ако енергийната система на Украйна е готова да приеме и плаща, тогава ще работим, ако не приемем, ще работи за Русия", каза той, цитиран от РИА "Новости".

Хуснулин посочи още, че Русия няма "да се тревожи къде да продава електричеството". Планът на Москва е да запази всички работни места в централата.

Руският дипломат каза, че перспективата на Запорожка област е "да работи в нашето приятелско руско семейство".

В момента руската армия контролира цялата Херсонска и част от Запорожка област в Южна Украйна. В окупираните територии са създадени военно-граждански администрации, излъчват се руски телевизии и радиостанции и се възстановяват търговските връзки с анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин оцени високо перспективите за интерграция на Запорожка област в Украйна с Русия. Хуснулин заяви, че страната му възнамерява да възстанови всички “освободени територии”. Става дума за окупираните по време на така наречената специална военна операция украински региони.

По време на посещение в контролирания от руските войски украински град Мелитопол Марат Хуснулин каза, че във всички така наречените от него “освободени територии” ще бъде въведена рублата, която постепенно трябва да замести гривната. По думите му този месец жителите на Запорожка област ще получат заплатите и пенсиите си в руски рубли.

На деветия ден от войната Русия обяви, че е завладяла Запорожката атомна централа. Според украинските власти тогава при атаката по завладяването на Запорожката АЕЦ има загинали и ранени няколко души. Не бе измерено повишение на радиационния фон, въпреки пожара избухнал преди това в учебен център на границата на ядрената централа, увериха регулаторните органи на Украйна и на Европа. Украинската регионална военна администрация заяви, че щети са нанесени по реактор номер едно на електроцентралата, но те не представляват заплаха за сигурността му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
сем

сем

19.05.2022 | 12:02

Пак се прецакахме.Нали Кирето ни осигури ток?Какво ще правим без него???????

Отговори
2 3
изперкаха

изперкаха

19.05.2022 | 09:58

и на украинските сводки не вярват правителствените лизачи

Отговори
2 2
украинская сводка

украинская сводка

19.05.2022 | 09:07

Както съобщава УНИАН, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, в Донецка област противникът продължава да атакува по направленията Лимански, Северодонецки, Бахмутски, Авдеевски и Кураховски. В направленията Бахмут и Северодонецк руските войски съсредоточиха до 15 хеликоптера в района на Луганск за въздушна поддръжка на настъплението. Корабната групировка на Черноморския флот на Руската федерация в северозападната част на Черно море днес се състои от 7 десантни и 4 ракетни кораба, съобщи пък украинското издание "Страна".Трябва да се отбележи, че по-рано беше съобщено за шест големи десантни кораба в акваторията на Одеса, с които руснаците са увеличили военното си присъствие в морето.

Отговори
1 4
нека да е лято

нека да е лято

19.05.2022 | 08:54

Сега си връщат земята ,заедно с NATO - вските гости и военните им играчки /малко избомбени/ .Иначе лятото ще е горещо ,щото ще има и "солнцепек"

Отговори
4 5
Историк

Историк

19.05.2022 | 08:33

Преди крадяха земя, история, ножици и ютии, сега крадат перални, бидета и атомни централи. Манталитет хилядолетен!

Отговори
8 4
до крепостния американец

до крепостния американец

19.05.2022 | 08:17

Учат се от ес и сащ които им откраднаха милиарди от банките.

Отговори
5 7
каждый день

каждый день

19.05.2022 | 07:49

Чичо Вова евакуира хиляди орки /заедно с ФАЩ адмирали/от Мариупол

Отговори
5 5
крепостен разбирач

крепостен разбирач

19.05.2022 | 07:28

Чернобилската АЕЦ е до Киев и се експлотира от украинци сега и когато я гръмнаха. Анадъмо ?!

Отговори
2 5
До крепостните

До крепостните

19.05.2022 | 01:50

За разлика от Вас - крепостните, украинците, съвместно помощта на НАТО и ЕС (набийте си в тъпите глави най-после, че сме ДОБРОВОЛНО влезли в тези организации, а не след като армията освободителка е пресякла Дунав) имат смелостта да воюват срещу орките. Не чакат, както вие го правите, с натъкнати цветя в задниците, за да е по-лесно Путин, чеченеца или сириеца да ви го нахлузи. И да се редите за нови червени книжки - тоя път няма да стане! Бягайте си в землянките и си мизерствайте там!

Отговори
15 5
За крепостните

За крепостните

19.05.2022 | 01:31

Ще си останете крепостни за цял живот! Ще Ви продават като крепостните - за рубли и копейки!

Отговори
14 5

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?