Следвайте ни

Присъдата на Елена Поптодорова за кражба влезе в сила

viber icon

Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кражбата на крем от летището във Варшава е вече в сила. Това е станало на 14 февруари, съобщи в. Монитор.

Окръжният съд във Варшава отхвърли протеста на прокуратурата и остави в сила наказанието, постановено от първоинстанционния съд през октомври м. г. - условно прекратяване на производството с едногодишен изпитателен срок, опция, предвидена от полския Наказателен кодекс.

Припомняме, че Елена Поптодорова беше задържана на летише "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на Елена Поптодорова и движението ѝ са проследени с камерите за наблюдение.

Протест срещу условното наказание внесе прокурор Станислав Вешняковски.

"Присъдата извън всякакви съмнения е неправилна. И не защото касае бивш дипломат", апелира пред втората инстанция в сряда обвинението.

Прокурорът обърна внимание на стойността на откраднатото и поиска делото да бъде върнато за гледане от нов състав на районният съд.
 
В отсъствието на Елена Поптодорова защитникът ѝ Павел Ошик опонира на прокурора с въпроса "Каква е целта на наказателното производство? Трябва да е чиста репресия ли? Или може да бъдат видени и обстоятелства, които са се появили в действията на подсъдимата след извършването на престъплението, както и позитивната криминологична прогноза?". Адвокатът настояваше за приемане на кражбата като инцидентна, тъй като до този момент подсъдимата никога не била влизала в конфликт със закона. 
 
"Това е класически случай, който отговаря на изискванията за условно прекратяване'', коментира мотивите за потвърждаване на първоинстанционната присъда съдия Данута Грунвалд. Като смекчаващо обстоятелство беше приет фактът, че "лицето на 60 и няколко години е живяло до този момент безупречно".
 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

попов

попов

15.02.2020 | 10:40

не я показвайте тая.крайно време е...

Отговори
6 0
Стоев

Стоев

15.02.2020 | 09:18

Такива са всичките ни политици!

Отговори
2 0
Петър

Петър

14.02.2020 | 23:31

Авторитет се гради с години,но се срутва за секунди..

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?