Следвайте ни

Природозащитници искат забрана на лова в Турция

viber icon

Защитниците на живота стартираха онлайн кампания, призоваваща за прекратяване на лова и опазването на дивата природа в Турция по повод Световния ден на дивата природа на 3 март: „Правото на живот е най-естественото, неподлежащо на договаряне право за всички живи същества.“


Публикувайки съвместно изявление, 234 граждански организации в Турция заявиха, че борбата им за защита на дивата природа сега дава плодове след две години.


Организациите подчертаха значението на обществената чувствителност, изразена за спирането на ловния туризъм в Турция.


Съответно те призоваха любителите на природата да се присъединят към онлайн кампанията им и да предприемат действия за защита на живота.


Отбелязвайки, че вече редица търгове за лов в много провинции на Турция са спрени благодарение на молбите, подадени от любителите на природата и свързаните с тях институции, призивът на организациите за кампанията накратко гласи следното:


"Ние, се организирахме, за да кажем, че не може да има спорт, туризъм, хоби или търг за убиване на друго живо същество! Говорим за други живи същества, с които споделяме живота в този свят.


Министерството на земеделието и горите трябва да взема решения, които защитават живите същества, вместо да решава колко живи същества ще бъдат убити при какви условия и къде.


През последните 16 години са отворени 17 хиляди ловни курсове и близо 500 хиляди души са получили ловен сертификат в Турция.


Институциите, които са отговорни за опазването на природата, за съжаление седят и наблюдават как оръжейната индустрия и ловците унищожават нашата природа и дори по-лошо, те я насърчават.


Турция се ангажира да защитава застрашени видове в съответствие с членове 6 и 8 от Конвенцията за биологичното разнообразие, по които е страна. Въпреки това, игнорирайки тези клаузи и клаузите на други международни споразумения, по които сме страна и които се считат за законодателство на нашата страна, дори на някои застрашени видове е позволено да се ловуват. Това не може да се приеме!


Парламента на Турция е приел на 1 юли 2020 г., решение, което позволява на чуждестранни дипломати и „възрастни гости“ да ловуват безплатно, ако желаят, както се разрешава лова на животни като мечки и глигани, идващи в жилищни райони в резултат на унищожаването на техните местообитания.


Тези решения, които унищожават природата ни всеки ден, трябва да бъдат отменени. 


Правото на живот е най-естественото, неподлежащо на договаряне право на всички живи същества. Ние сме гласът на всички живи същества, които не могат да се защитят с човешки език.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?