4232

Приятел в нужда се познава! Макрон просълзи Украйна с този жест...

Той не уточни колко "Мираж"-а ще даде Франция, кога или при какви финансови условия

 

Франция планира да предостави на Украйна самолети "Мираж 2000", заяви президентът Еманюел Макрон пред френските телевизии, предаде "Ройтерс".

Макрон посочи, че в петък, по повод на посещение на президента Володимир Зеленски във Франция в рамките на отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия, неговото правителство ще обяви, че ще предостави военните самолети на Киев.

Той не уточни колко "Мираж"-а ще даде Франция, кога или при какви финансови условия. Макрон заяви, че е предложила украинските пилоти да бъдат обучени от френски инструктори от това лято.

Той каза също, че страната му е предложила да обучи 4500 украински войници. Макрон не уточни къде ще се обучават те, но каза, че в момента няма френски военни инструктори на украинска територия.

"Мираж 2000" е многоцелеви еднодвигателен реактивен изтребител.

Зеленски заяви, че през септември е постигнал споразумение за обучение на украински пилоти във Франция в разговор с Макрон.

Командващият украинските военновъздушни сили заяви през януари, че френските самолети "Мираж" могат да подсилят украинските военновъздушни сили, цитира dariknews.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?