46
Следвайте ни

Принудително кастрират "опасни породи кучета" в Турция

viber icon

Нова наредба в Турция, която влезе в сила на 7 декември, задължава собствениците на няколко породи кучета, класифицирани като "опасни", до един месец да ги кастрират и регистрират.

Породите американски стафордширски териер и американски бул са определени като "опасни животни" в допълнение към породите американски питбул териер, дого аржентино, фила бразилейро, японска тоса, се казва в заповед, подписана от министъра на земеделието и горите на Турция Бекир Пакдемирли.

Според заповедта тези породи животни не могат да се разхождат без регистрационен документ, намордник или каишка, не могат да се подвизават на многолюдни места, детски площадки и паркове.

Тези, които нарушат наредбата, ще бъдат глобени с TL 11 000 ($780) и в случай на повторно нарушаване на забраната животните ще бъдат конфискувани и отведени в дома за грижи за животните от най-близката община.

Според наредбата е забранено да се произвеждат, притежават, осиновяват, отглеждат, хранят, разменят, показват, подаряват, влизат, продават или рекламират животни, определени като "опасни".

„Определените като опасни породи, притежавани преди 14 юли 2021 г., ще могат да останат при собствениците си, при условие че са стерилизирани и регистрирани преди 14 януари 2022 г.“, уточниха от министерството, като подчертаха, че тези породи трябва да бъдат стерилизирани и маркирани с микрочип във ветеринарните клиники до крайния срок.

Според новата наредба собствениците трябва да подадат молба и до областни или областни дирекции по земеделие, за да бъдат регистрирани в електронната система PETVET с документ за стерилизация. В противен случай на собствениците на домашни любимци ще бъдат наложени административни санкции.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?