49
Следвайте ни

Приказна сватба: Рицарят на кон влезе в апартамент СНИМКИ

viber icon

Турчин влезе в жилищна сграда на кон и се качи до първия етаж в квартал Бергама в провинция Измир, Западна Турция, предаде вчера агенция Ихляс хабер (IHA). Това е част от вековна сватбена традиция в този район. 


Традиционните турски сватби – поне в Бергама – включват историческа отборна игра по конен спорт, наречена „Джирит“, където конни ездачи печелят точки, като хвърлят дървено копие към противниковата страна.

След като играта приключи, по традиция, домакините на сватбата поднасят подаръци на ездачите, които идват до входната им врата и остават на конете си.

И така, когато Бурак и Хатидже Караташлъ решиха да се оженят, те спазиха традицията и поканиха 12 конници на сватбата. 


След като изиграха историческата игра, ездачите дойдоха в къщата с барабани и свирки, за да получат своите подаръци. Тъй като традицията повелява да останат на конете си, ездачите останаха извън апартамента, докато разговаряха с домакина на сватбата, който беше на първия етаж на жилищна кооперация. 

Тогава един от конниците, Ахмет Съкъ, се приближи до бащата на младоженеца, Емин Караташлъ и извика: „Ще се кача до апартамента с моя кон.“  Караташлъ го предизвика „Не можеш да се качиш чак до тук горе“. 

След което Съкъ се изкачи бавно по стълбите с коня си до първия етаж, влезе в апартамента и дори излезе на балкона. След като поздрави от там, озадачената публика, събрала се пред сградата Съкъ си получи подаръка от Караташлъ. После слезе по стълбите с коня си и излезе спокойно от сградата.

Караташлъ и семейството му заявиха, че никога няма да забравят този уникален ден. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?