71

Пригожин се обяви за освободител на Африка, търси богатири за "Вагнер"

Лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин даде първо видеообръщение след метежа в Русия. Заради куража да се опълчи срещу Кремъл много анализатори започнаха обратно броене колко време ще оцелее преуспелият ресторантьор, който сега се изживява като собственик на частна армия.

Във военна екипировка, подходяща за пустинни условия, и с автомат в ръка, Пригожин се включи от канала си в Телеграм.

Включването му този път обаче не е от руска територия, нито от Беларус, където водачът на бунта беше принуден да отиде след проваления бунт.  Готвача на Путин, както стана известен бизнесменът, вече е в Африка. Предполага се, че видеото е заснето в Мали или ЦАР, където има поначало военно присъствие на "Вагнер".

В обръщението си Пригожин обяви отново набирането на бойци за групировката си.

"Вземаме на работа същински богатири. И продължаваме изпълнението на задачите, които бяха поставени и за които сме давали обещание да изпълним", каза собственикът на ЧВК "Вагнер".

"Температурата е +50 градуса, всичко е точно така, както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнаване и издирвателни мероприятия. Правим Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна. Справедливост и щастие за африканските народи", заяви Пригожин в обръщението.

Посочва още, че неговите бойци са кошмарът за ИДИЛ, "Ал Кайда" и "другите бандити".

 Осветяването му съвпада с нажежаването на обстановката на африканския континент след преврата в Нигер и острата реакция на Франция, САЩ и Западноафриканския съюз, които заплашиха превратаджиите дори с военна намеса, ако не възстановят конституционния мир и не върнат на мястото му отстранения законно избран президент.

В края на юни Пригожин и една част от бойците на "Вагнер" в Украйна поеха на поход към Москва, недоволни от политиката на военното министерство в рамките на войната. Те настояваха за оставката на командването, като най-вече на военния министър Сергей Шойгу. По време на метежа загинаха дузина летци от руската армия, свалени от ПВО на "Вагнер", но активни сражения нямаше.

Пригожин неколкократно подчерта, че неговият бунт не е срещу президента Владимир Путин.

След преговори, в които решаваща роля изигра беларуският президент Александър Лукашенко, "Вагнер" се отказаха да влязат в Москва и се прибраха обратно в лагерите си. Смени на върха в руското военно командване не последваха. Взето бе решение за разформироването на частната военна групировка. На бойците от "Вагнер" беше предложено онези, които желаят да воюват, да останат в редиците на армията, а останалите да предадат оръжието си.

Съобщено беше, че са конфискувани 10 милиарда от авоарите на Пригожин в Санкт Петербург, където беше централата на компанията му, но впоследствие стана ясно, че парите са му върнати.

Лукашенко пък покани "Вагнер" да се настани в Беларус. Започнаха да излизат и противоречиви твърдения за местонахождението на Пригожин и бойците му - съобщаваше се ту, че е в Беларус, впоследствие, че се е върнал в Петербург.

В края на юли беше оповестено, че "Вагнер" ще засили присъствието си в Африка, а самият Пригожин мълчеше до днес, когато обяви, че се намира именно на африканския континент. 

Ухапване от скорпион, ритник от камила или смъртоносна зараза пък са възможните причини за фатален изход за Пригожин на Черния континент, според черния хумор в социалните мрежи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
а ла Хуля

а ла Хуля

22.08.2023 | 17:31

Не са споменува за местни кандидати , а потенциал има

Отговори
2 0
656

656

22.08.2023 | 16:14

Абе платени, мало-мни "журналисти" не разбрахте ли че метежа беше театър, едно е да искаш друго е да можеш, с Русия никой не може да се справи, още по малко зап.джендъри

Отговори
5 9
Васил Левски

Васил Левски

22.08.2023 | 16:03

Който ни освободи ще иска да ни пороби/московията/.

Отговори
32 5
шорошляк историчар

шорошляк историчар

22.08.2023 | 16:20

никога Левски не е казал такова нещо, шорошоядска опорка!

Отговори
5 16
Koлониализъм на 21 век

Koлониализъм на 21 век

22.08.2023 | 15:13

да си платен copocoиден тpoл.

Отговори
4 12
Бай Дан

Бай Дан

22.08.2023 | 14:49

Ние не бием негрите ,те сами са се оковавали с вериги ,за да ни работят.

Отговори
3 6
Това си е колониализъм в 21 век

Това си е колониализъм в 21 век

22.08.2023 | 14:34

Но в духа на руските традиционни ценности ще го представят като освобождение.

Отговори
10 5
то да беше само

то да беше само

22.08.2023 | 14:18

тpoл ,а то платен и copocoиден глупак .

Отговори
5 13
пишещ

пишещ

22.08.2023 | 14:11

болното трол пак в екстаз!

Отговори
2 2
Щото кака

Щото кака

22.08.2023 | 13:57

Cтaлинка ,реди апокалиптична картина за долната доларова измет.

Отговори
3 6
Долна рубладжийска

Долна рубладжийска

22.08.2023 | 13:47

и.змет.

Отговори
9 4

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?