1939

При ново земетресение: 59 % от жителите на Истанбул не вярват, че жилищата им ще оцелеят

Над 90 000 сгради в мегаполиса ще се срутят изцяло при силен трус

Около 59 процента от жителите на Истанбул не се доверяват на земетръсната устойчивост на сградите си, въпреки че се очаква мощен трус с магнитуд над 7 по Рихтер да удари мегаполиса в близко бъдеще. 

DHA

Около 42 процента от жителите на Истанбул, от друга страна, смятат, че къщите им биха се срутили при подобно земетресение, според проучването.

 

Според проучване, проведено от социологическа агенция Сонар (Sonar Research), около 59 процента от жителите на Истанбул намират сградите си за рискови и не им се „доверяват“ в случай на земетресение.

 

Проучването е проведено с 3704 души, живеещи в мегаполиса, след като две големи земетресения удариха югоизточния регион на страната на 6 февруари, което предизвика нови опасения относно очакваното земетресение в Истанбул.

DHA

Около 91 процента от участниците споделили, че знаят, че земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер скоро може да удари града, докато 7,4 процента „не знаят”, 1,3 процента  „нямат представа” и 0,3 процента не са отговорили въпроса.

 

Участниците също бяха попитани: „Ако се случи земетресение в Истанбул, вашата къща/сграда ще го издържи ли или ще се срути?“ Около 41,9 процента посочват, че „няма да издържи и ще се срути“, докато 37 процента вярват че „няма да се срути“, 15,4 процента „не знаят“ какво би станало, а 5,7 процента не са посочили отговор.

 

Около 89,3% са заявили, че са „уплашени“ по отношение на очакваното силно земетресение в мегаполиса, докато 8,7% са заявили, че „не са уплашени“.

DHA

Около 21,7 процента споделят, че са подготвили „земетръсна спешна чанта“, в случай че трябва бързо да избягат от къщата си, ако се случи земетресение. Останалите 78,3% казват, че все още нямат такава чанта, но 41,4% изразяват решителност и имат планове да я подготвят.

 

 

Дългоочакваното земетресение се очаква да създаде огромни материални разрушения в Истанбул. Експертите често отбелязват, че строителството в мегаполиса все още не е достатъчно издръжливо и подготвено за мощни трусове, въпреки усилената работа по проблема.

 

Според професор Доган Калафат, управител на обсерваторията Кандили в Истанбул и Регионалния център за проследяване на земетресения и цунами към Института за изследване на земетресенията, подобно земетресение ще удари Истанбул през следващите 7 години с вероятност от 64 процента. 

DHA

На 15 февруари кметът на Истанбул Екрем Имамоглу предупреди, че има риск 90 000 сгради в града да се срутят изцяло при евентуално силно земетресение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?