Следвайте ни

Президентството в Анкара разполага с 8 VIP самолета

viber icon

Вицепрезидентът Фуат Октай обяви в отговор на писмен въпрос, зададен от депутат от опозицията Чакър Йозер, че кабинетът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган има осем VIP самолета в инвентара си, съобщи телевизия ТиВи8 във вторник.


Въпросът "С колко самолета разполага президентсквото на Турция" е зададен неотдавна от депутат на Републиканската народна партия (CHP) от западната провинция Ескишехир по време на преговорите за бюджета в парламента. След като в медиите имаше спекулации, че те са до 15 броя. 


 
Октай, който преди това на подобни въпроси е казвал, че „въпросният предмет попада в юрисдикцията на Министерството на транспорта и инфраструктурата“, за първи път предоставил конкретна информация твърди депутатът. 


„Фактът, че един човек използва осем самолета, докато страната ни се бори с икономическа криза и пандемия, сочи за излишен лукс, пищност и екстравагантност. Това е разхищение на парите на данъкоплатците“, каза Чакър Йозер в отговор.


Опозиционният депутат подчерта още, че Турция, която държи световния рекорд по брой официални самолети, харчи милиони долари за поддръжката на тези самолети.


„Това, което трябва да се направи в този период на икономическа криза, е да се намали броят на самолетите и разходите в държавната администрация. Трябва да продадем излишните и да използваме парите за 83-те милиона граждани в този труден момент “, каза Йозер.


Турция е в икономическа криза, която се влоши от началото на 2020 г. заради пандемията от коронавирус, в резултат на което валутата на страната загуби 30 процента от стойността си спрямо щатския долар.  След повишаванета на лихвените проценти, турската лира се съвзе малко в края на 2020. Обявената тази седмица годишната инфлация в Турция скочи повече от очакваното, до 14,6%.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?