Следвайте ни

Президентският съветник Арънч подаде оставка след спор с Ердоган

viber icon

Членът на Висшия консултативен съвет на президента и бивш вицепремиер Бюлент Аринч подаде оставка на вчера след разногласия с президента Реджеп Тайип Ердоган. Арънч направи публични изявления, които са в разрез с политиката водена от президента в момента, по теми, свързани с правосъдието, а именно задържането на бизнесмена Осман Кавала и бившия съпредседател на кюрдската Народната демократическа партия (НДП) Селахатин Демирташ.

„Очевидно турската съдебна система, икономика и други области се нуждаят от реформи. Необходимо е страната ни да се отпусне и да намери решение на проблемите на нашата нация. Както многократно заявих в турските медии, видях волята на нашия президент в тази посока и я подкрепям. Реших обаче, че за мен би било по-подходящо да напусна поста си на член на Висшия консултативен съвет, тъй като бях загрижен, че моето становище е изопачено от други лица“, каза той в писмо, описващо мотивите на оставката си, публикувано в Туитър.

„Предадох молбата си за напускане на борда на нашия президент и той одобри“, каза Арънч.

В телевизионно интервю на 20 ноември Арънч разкритикува обвиненията, които са мотиви за дългогодишното задържане на Кавала и Демирташ, защитавайки освобождаването им. Изказването му дойде след като Ердоган обеща нови реформи за икономиката и съдебната система. 

Лидерът на Националистическото движение Девлет Бахчели отхвърли коментарите, направени от Арънч миналата седмица, след като самият Ердоган ги отхвърли.

„Личното мнение на никого не може да бъде свързано с президента, нашето правителство и нашата партия“, каза Ердоган.

"Много съм обиден" от забележките на Ердоган, каза Аринч пред журналисти.

Наблюдатели преценяват оставката на Бюлент Арънч, който силно ще разтърси управляващата партия, ръководена от Ердоган. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?