46
Следвайте ни

Президентска щерка изнесла имущество за близо 300 млн. долара от Казахстан

viber icon

Сериозно богатство в недвижимо имущество е изнесла от родината си по-младата дъщеря на казахския бивш президент Нурсултан Назарбаев, съобщава британското издание Daily Mail , цитирано от dir.bg.

41-годишната Алия притежава личен самолет и състояние на стойност около 300 милиона долара, изнесени преди 15 години от родината й.

По данни на таблоида имението в северната част на Лондон дъщерята на бившия лидер на Казастан, който все още има сериозни лостове във властта, е придобита с цел Алия да получи британско гражданство.

Самолетът Challenger Bombardier пък е бил купен, след като Алия е поръчала на двама финансови консултанти да преведат пари в офшорки и във фирми на Британските Вирджински острови. В същата 2006 г. дъщерята на Назарбаев е купила недвижимо имущество на стойност 14 милиона долара в Дубай.

За крупните сделки стана известни след скандала между самия Назарбаев и финансовите консултанти на дъщеря му. Конфликтът бе уреден с постигане на споразумение на стойност 165 млн. паунда, след като консултантите бяха обвинени в заговор с цел мошеничество.

Лондонското имение на Алия пък струва 8,75 милиона британски лири.

Още почти 18 милиона паунда Назарбаева е броила за частния си самолет. Така президентската дъщеря е изнесла от Казахстан общо над 312 млн. долара.

 Според анализаторите именно неприязънта към семейството на бившия президент Назарбаев е една от причините казахите да излязат на улицата на протест заради вдигането на цената на газа, като още в първия ден протестиращите събориха негов паметник, издигнат му приживе.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Докато има такива като каскета Гешев и Борисов

Докато има такива като каскета Гешев и Борисов

11.01.2022 | 01:28

Така ще се краде

Отговори
6 1
Журналистките и те да

Журналистките и те да

11.01.2022 | 01:24

Духат ... супата при толкова откраднати милиони

Отговори
4 0
Всички политици и бизнесмени крадат

Всички политици и бизнесмени крадат

11.01.2022 | 01:19

Работещите и пенсионерите да духат ... супата

Отговори
4 1
Да доде Шекспир Да обясни

Да доде Шекспир Да обясни

10.01.2022 | 20:58

Нещо съ обърках Бутат паметника на Назърбаев пък Токаев стреля Ни моа да ги разбера тия казахи Бутат паметника на един друг ги стреля За ко А тъй щастливо живеят И газта вече им е на борсата Трябва да съ щастливи отвсякъде

Отговори
5 1
"Чужди държави насъсквали протестите"...Нъл тъй беше?

"Чужди държави насъсквали протестите"...Нъл тъй беше?

10.01.2022 | 20:55

После защо протестирали хората там...

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?