Президентката на Либерия Елън Сърлийф е вероятен Нобелов лауреат за мир

Либерийската президентка Елън Джонсън Сърлийф е най-вероятният победител за Нобеловата награда за мир за 2011, съобщи частната норвежка телевизия TV2 ден преди широко очакваното оповестяване на отличието.

Докато наблюдателите на престижната награда залагат, че тя ще отиде при киберактивист, който е помогнал за избухването на Арабската пролет, TV2 съобщава, че има причини да смята, че първата демократично избрана жена-президент в Африка ще получи обаждането за това, че е наградената. "Тя е символът на нова Африка" съобщи каналът, който през 2009 точно предсказа изненадващата победа на Барак Обама и миналата година залагаше упорито на китайския дисидент Лю Сяобо, който спечели отличието, с което разгневи Пекин.

Сърлийф, чието име не е присъствало в челни места сред очакваните победители, се кандидатира за втори мандат и се явява на избори в понеделник. Ръководителят на норвежкия Нобелов комитет, който присъжда отличието, Торбьорн Ягланд междувременно единствено каза пред обществения канал NRK по-рано тази вечер, че смята, че тазгодишният избраник ще бъде "добре приет по целия свят". По думите му, награденият ще бъде "много могъщ... но в същото време много обединяващ". Отказвайки да съобщи други подробности Ягланд все пак омаловажи любимеца на наблюдателите през тази година: актьорите във въстанията от Арабската пролет.

Нобеловият комитет имаше повече от достатъчно имена, сред които да избира през тази година, с рекордните 241 личности и организации в строго секретния списък. Сред останалите се споменават имената на Сима Самар, афганистански лекар и защитник на правата на жените и руската активистка Светлана Ганушкина и правозащитната й организация "Мемориал".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?