4020

Президентите на Германия, Италия и Австрия: Застрашени са правата на хората и върховенството на закона

Тримата държавни глави призоваха за силна и обединена Европа в съвместно писмо, публикувано преди европейските избори през юни. Съвместното писмо беше публикувано в италианския всекидневник Corriere della Sera месец преди изборите на 6-9 юни, където се очаква крайнодесните партии да се представят добре.

„Виждаме, че основните ценности – нашите ценности – на плурализма, правата на човека и върховенството на закона са оспорени, ако не и открито застрашени, по целия свят. „На карта са заложени не друго, а основите на нашия демократичен ред“, пишат тримата лидери.

Макар да имат предимно церемониални роли, тези президенти имат задачата да гарантират спазването на конституциите на своите страни.

„Следователно от съществено значение е да се защитават демократичните институции и ценности, гаранциите за свобода, независимостта на медиите, ролята на демократичните политически опозиции, разделението на властите, стойността на ограниченията при упражняването на власт“, пишат италианецът Серджо Матарела , германецът Франк-Валтер Щайнмайер и австриецът Александър ван дер Белен.

В Италия крайнодясната партия "Братя на Италия" е на първо място и получава 27 процента в социологическите проучвания - докато в Германия Алтернативата за Германия (AfD) е с 15 процента на второ място след основната дясноцентристка партия. В Австрия Партията на свободата (FPO) също се очаква да постигне успехи. Докато италианската премиерка Джорджа Мелони, която е лидерка на партията „Братята на Италия“, е твърдо проНАТО и проКиев, други крайнодесни партии като „Лигата“ на Матео Салвини и „Националното обединение“ на Марин льо Пен във Франция са обвинявани, че са проруски . Тримата президенти казаха, че е необходимо повече европейско единство, за да се противопоставят на тези, "които поставят под въпрос основните демократични принципи".

„Нашият либерално-демократичен ред е дълбоко преплетен с обединението на Европа: като се привързахме към европейска общност от ценности и правни норми, ние представихме на света съвместно съществуване, основано на демократичен ред и мир“, казаха те. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?