2374
Следвайте ни

Президентът на Украйна съобщи за готвен преврат

viber icon

Украинският президент съобщи на пресконференция днес, че е получил информация за подготовка на държавен преврат "на 1-2 декември" и че има опити в него да бъде въвлечен Ринат Ахметов, най-богатият бизнесмен в страната.

"Не Ахметов подготвя държавен преврат. Ще ви отговоря на руски - хора, служби, някои представители на Русия и някои другари от Украйна обсъждат, че обществото било готово и че трябва да се предаде информация, че към момента Ринат Ахметов бил готов да се включи във въпроса за държавен преврат. Да го наречем така - смяна на действащия президент", заяви Владимир Зеленски, цитиран от Дневник.

По думите му в нагнетяването на напрежение участват и медии и че всъщност хора от обкръжението на олигарха опитват да го вкарат в схемата.

Ринат Ахметов е инициатор за учредяването на "Донгорбанк" - сега Първа украинска международна банка. Собственик е на Систем кепитъл мениджмънт и чрез тази компания  държи контролния пакет акции в над 100 промишлени предприятия, в които работят над 200 000 души. Притежава и футболния клуб "Шахтьор", Донецк. Според рейтинг на украинското списание "Кореспондент" Ахметов със състоянието си от 31,1 млрд. долара е и най-богатият човек в Европа.

Зеленски допълни, че властите разполагат със звукозаписи, на които представители на двете страни обсъждат участието на Ахметов, но на тях не присъства неговият глас. "Но аз не вярвам в държавните преврати и не вярвам, че той ще хукне да се занимава с това", каза още президентът. След това той заяви ,че не може да разкрива повече информация.

Президентът покани бизнесмена с лично богатство от 7.6 млрд. долара (според сп. "Форбс") "да чуе информацията, която можем да споделим".

На 17 ноември депутат от управляващата партия "Слуга на народа" (бел.ред. - така се казва телевизионен сериал, донесъл популярност на актьора Зеленски) заяви, че Ахметов "премина към открита конфронтация с президента" и "е в ход подготовка на решителна атака по всички фронтове". Според Егор Чернев олигархът "има намерение да смени властта и да избегне деолигархизацията" като "прибегне и към саботажи и проблеми в енергийния сектор, където контролира 70% от топлофикациите и топлоцентралите на страната".

Зеленски е посочвал Ринат Ахметов сред хората, които може да попаднат в списък с олигарси съгласно подписания от него по-рано този месец закон за предотвратяване на заплахите за националната сигурност от такива лица. Държавните служители са задължени да подават декларации за контактите си с олигарси, а те, от своя страна, са длъжни да ги предупреждават, че са в такъв списък. Освен това на олигарси е забранено да правят дарения на политически партии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма нищо общо със събитията, за които твърди украинският президент, пише 24chasa.

На пресконференцията Зеленски е говорил основно за военна заплаха от Русия, когато казва: "Изправени сме пред предизвикателства не само от Руската федерация и вероятна ескалация - имаме големи вътрешни предизвикателства, получих информация, че на 1-2 декември в страната ни може да се направи опит да държавен преврат".

Президентът в нито един момент не е обвинил Русия в участие в заговор.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?