Следвайте ни

През 1924 г. откриват гробницата на Тутанкамон

viber icon

На 12  февруари 1924 година е открита гробницата на Тутанкамон, един от най-известните египетски фараони. Той е умрял още като юноша и е наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Бил е положен в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Гробницата е открита в Долината на царете от английския археолог Хауърд Картър. Според някои източници той е направил това още през 1922 г., но не е бързал да го обяви, преди да направи подробно проучване. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

 

Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак (инфекция след счупване на крака), съчетана с усложнения от малария.

 

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави изследвания на рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон през 1968 година. Учените установяват, че тялото има странна извивка на гръбначния стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т.е. той не може да движи нормално главата си.

 

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?