49

Превръщат в хотел затвора на Чаушеску с 25 млн. евро СНИМКИ

Бизнесменът Мохамад Мурад, който е активен в хотелиерството по румънското Черноморие, обяви, че е купил затвора Дофтана и иска да го превърне в хотелски комплекс. Предприемачът който е от турски произход планира да инвестира около 25 млн. евро.

Агенция Демирорен

Дофтана е наричан „Румънската Бастилия“, защото никой никога не е избягал от него. Построен е през 1895 г., по време на управлението на крал Карол I, във връзка с близките солни мини.

Агенция Демирорен

От 1921 г. започва да се използва за задържане на политически затворници. Сред тях са лидерите на легионерите Корнелиу Зелеа Кодряну и Хория Сима, както и комунистическите лидери Георге Георгиу Дей и Николае Чаушеску. По време на соца той беше използван като музей, за да илюстрира тежките условия, пред които са изправени комунистите преди Втората световна война.

Агенция Демирорен

Изразих желание да направя голяма инвестиция там. Повече от 20 години съм в този бизнес, където има изоставени активи, които са били и са едни от символите на румънската история.

Агенция Демирорен

 Не знаех много за затвора Дофтана, чух, че Чаушеску и Георгиу-Дей са излежавали присъди тук. Районът има много история. Мисля, че няма устойчив бизнес, който няма история зад себе си“, посочи Мурад.

Агенция Демирорен

По думите му затворът ще бъде превърнат в хотелски комплекс с над 1000 легла.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?