49

Превръщат в евакуационна зона при земетресения старото летище "Ататюрк" в Истанбул СНИМКИ

Турски висш съд отменя проекта за преустройство на аеропорта

Турският държавен съвет (Данъштай) официално отмени търга за „национална градина“, подготвен от Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата за неизползвания парцел на старото летище „Ататюрк“ в Истанбул, след призива на управляваната от опозицията община да спре проекта.  

Дувар

Голяма община Истанбул съди министерството и държавната турска строителна компания (TOKİ) за провеждане на незаконен търг, тъй като районът попада под юрисдикцията на общината, както е определено от общинския кодекс. Общината поиска проектът да бъде отменен, тъй като нарушавал кодекса и конституцията.  

Дувар

Експертиза, изискана от съда, установи, че проектът не е съобразил градоустройствените принципи, техниките на планиране, нуждите на населеното масто в бъдеще или обществената полза. 

Дувар

Докладът също така предлага летището да служи като зона за събиране след бедствия и земетресения в Истанбул, особено предвид очакваното голямо земетресение в мегаполиса.

Местният апелативен съд отхвърли делото през септември 2023 г., заявявайки, че търгът за проекта не е незаконен. Общината реши да обжалва пред най-висшия апелативен съд в страната - Данъштай. 

Дувар

Летище Ататюрк беше затворено за търговски полети след откриването на летище Истанбул през 2019 г. След това Министерството на урбанизацията продължи с планове за трансформиране на голяма част от зоната на летището в „национална градина“, с 2,5-километрови зелени площи и изкуствен поток. 

Опозиционни фигури непрекъснато подчертават, че ходът за затваряне на летище Ататюрк прахосва публични ресурси. Те припомнят, че държавата плати 390 милиона евро на компанията, управляваща летище Ататюрк, тъй като договорът й беше прекратен по-рано от предвиденото.

Дувар

Запустялото и отрупано с бетон място, което се вижда на последните снимки на бившето летище, предизвика много критики в социалните мрежи

В изграждащата се национална градина се виждат спортни игрища и новозасадени дървета.

Дувар

Преди това две писти на летището бяха разрушени и върху тях беше построена Covid-19 болница по време на пандемията. 

Дувар

Държавният съвет (на турски: Данъштай) е най-висшият административен съд в Република Турция. Той е последната инстанция за преразглеждане на решения, постановени от административни съдилища, които не са препратени по закон към други административни съдилища.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?