Следвайте ни

Превърнете децата си в гении с този лесен трик през нощта

viber icon

Има невероятен трик, който може да превърне децата ни в гении докато спят. 

Германски учени установиха, че леки аромати, като този на розите, могат да помогнат за засилване на специфични спомени от деня. Така участвалите в изследването ученици са запомнили нови за тях думи и знания около 30% по-добре, когато в стаите им горял тамян, докато учели и спели.

„Изследването ни показва, че можем да улесним заучаването по време на сън“, каза Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург. „А кой би си помислил, че носът ни може значително да помогне за това“, допълва той.

Ученето по време на сън, наречено хипнопедия, вълнува специалистите от 50-те години на миналия век. 

Смята се, че то може да се постигне звуково, например да се слушат записи на чуждоезиковата реч, когато човек заспива. 

Проблемът е, че това умение всъщност може да не съществува. С годините хипнопедията ту идва, ту излиза от мода. Напоследък обаче има данни, че тя съществува поне до известна степен.

Макар и да е невъзможно човек да се събуди и да знае нови факти, без да ги е осъзнал, съществува т. нар целева активация на паметта, която може да помага за затвърждаване на наученото по време на сън.

Съществуват данни, че леки звуци по време на сън може да засилват обработването на запомняното. Според някои изследвания същият ефект имат и обонятелни стимули.

През 2007 година учени свързаха задача за заучаване с определен аромат и след това затвърждаваха информацията по време на сън. Това свързване обаче беше ефективно само в някои случаи. 

По време на съня с бързо движение на очите, ароматите не активират мозъка по същия начин, както при съня на бавните вълни, когато се задейства хипокампусът, свързван с краткосрочната памет, пише jenata.blitz.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?