71

Престъпник, палестинец, убиец на деца! Тръмп срещу Байдън: Кой спечели президентския дебат? ВИДЕО СНИМКИ

Боже, имаме голям проблем! Представянето на Джо Байдън на първия пряк дебат с Доналд Тръмп бе толкова лошо, че предизвика "агресивна паника" сред демократите

 

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в президентски дебат по CNN. Те коментираха важните теми за страната и света и си размениха лични нападки и обвинения в лъжа.

Само 133 дни преди президентските избори в САЩ представянето на Джо Байдън на първия пряк дебат с Доналд Тръмп бе толкова лошо, че предизвика "агресивна паника" сред демократите - от върховете надолу, описвана минути след края на студиото на Си Ен Ен като "Боже, имаме голям проблем!", пише dnevnik.bg.

Сред първите квалификации на анализатори може да се чуят определения като "Екипът на Байдън поиска дебата и почти всичко, което хората около него ни казваха са състоянието му, се оказа лъжа". В същото време Тръмп няколко пъти каза откровени лъжи, избегна отговори на много важни въпроси и използва времето за тях, за да повтаря отново и отново атаките си.

БГНЕС/EPA

Първият дебат за президентските избори в САЩ тази година започна в Аталанта, където президентът на САЩ Джо Байдън и неговият съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в опит да привлекат избиратели, които още не са избрали за кого да гласуват, предаде Асошиейтед прес, цитиран от dnes.bg.

Байдън, действащият президент от Демократическата партия, има възможност да увери избирателите, че на 81 години е способен да преведе САЩ през редица предизвикателства.

В същото време 78-годишният Тръмп може да използва момента, за да се опита да загърби присъдата си, произнесена в Ню Йорк и да убеди аудиторията от десетки милиони, че е подходящ да се завърне в Овалния кабинет.

Днешният дебат е уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

Дебатите започнаха с припомняне на правилата от страна на водещите Джейк Тапър и Дана Баш. Те се провеждат без публика.

Президентът на САЩ Джо Байдън и предполагаемият кандидат на ПП Доналд Тръмп бавно се отправиха към своите подиуми, когато пристигнаха на сцената на дебата. Двамата не си подадоха ръка.

Преди началото на дебата президентът Джо Байдън се пошегува с инсинуациите на Доналд Тръмп, че използва наркотици, за да подобри представянето си в дебата.

Байдън публикува снимки в социалните мрежи и съобщение, че е пил консервирана напитка, наречена "Тайният сос на Тъмния Брандън". Това е просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са отбелязани 34-те наложени на Тръмп присъди и се подчертава, че основната съставка в алуминиевата кутия е "Сълзи на МАГА" (съкращение на лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика", на английски MAGA, използван и като наименование на движението му - бел. ред.).

Макар че Байдън се опитва да не удостоява с внимание критиките на Тръмп, неговият предизборен щаб вече продава водата за 4,60 долара кутията, отбелязва АП.

Още в самото начало на дебата Байдън и Тръмп си размениха нападки по отношение на абортите и справянето им с икономиката. Байдън, който на моменти звучеше дрезгаво и несигурно, понякога се препъваше в думите си, докато Тръмп сипеше нападки, включително добре познати неистини, като твърденията, че мигрантите са извършили вълна от престъпления и че демократите подкрепят убийство на деца, отбелязва Ройтерс. Според двама служители на Белия дом президентът на САЩ страда от настинка.

От своя страна Байдън обвини Тръмп, че е дал възможност за премахване на правото на аборт в цялата страна, като е назначил консерватори във Върховния съд на САЩ - въпрос, който тормози републиканците от 2022 г. насам. В отговор Тръмп заяви, че Байдън няма да подкрепи никакви ограничения върху абортите и заяви, че връщането на въпроса в компетенцията на отделните щати е правилният подход.

Тръмп заяви, че Байдън не е успял да защити южната граница на САЩ, което е довело до появата на десетки престъпници. "Наричам това мигрантската престъпност на Байдън", каза той, цитиран от БТА.

"За пореден път той преувеличава и лъже", отговори сегашният президент.

Проучванията показват, че имигрантите не извършват престъпления в по-голяма степен от родените в САЩ, отбелязва Ройтерс.

90-минутният телевизионен сблъсък по CNN се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят - две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил "нещата отново на място" след пандемията от коронавирус.

Според Байдън е наследил "хаос", когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил "най-великата икономика в историята на нашата страна" преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезиденът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви: "Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна", отбелязва АП.

В хода на дебата Байдън започна да реагира по-настъпателно, отбелязва Ройтерс. Към средата на дебата той за първи път спомена присъдата на Тръмп заради сумите, платени на порнозвездата Сторми Даниълс, като го нарече "престъпник".

Байдън определи бившия президент Доналд Тръмп, че има морала улична котка. Претендентите започнаха да се наричат престъпници.

"Единственият човек на тази сцена, който е осъден за престъпление, е човекът, когото гледам в момента. И фактът е, че това, което той ви казва, просто не е вярно. Тръмп има морал на улична котка", изстреля Байдън към Тръмп, след като предшественикът му заяви, че някои демократи трябва да са в затвора.

В отговор Тръмп повдигна въпроса за неотдавнашната присъда на сина на Байдън, Хънтър, излъгал за употребата на наркотици, за да си купи оръжие.

Тръмп беше осъден за плащането на “пари за мълчание” по време на кампанията си за президент през 2016 г. на порнозвездата Сторми Дениълс. Тръмп заяви, че не е правил секс с порнозвезда. "Ти си измамникът, ти си загубенякът", каза президентът Байдън на Тръмп по време на дебата.

Тръмп отговори, че Байдън "е станал като палестинец, лош палестинец при това" в пламенна размяна на реплики, съобщава БГНЕС.

В отговор на въпроса за нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., извършено от тълпа поддръжници на Тръмп, експрезидентът отказа да поеме каквато и да било отговорност и заяви, че много от арестуваните са невинни.

"Този човек няма никакво разбиране за американската демокрация", реагира Байдън.

Действащият президент отправи критики срещу Тръмп и по отношение на НАТО, като го обвини, че той иска да изведе САЩ от Алианса.

БТА

За НАТО

Тръмп се похвали, че е притискал европейските съюзници да отделят повече пари за отбрана, на което Байдън реагира решително с "Той няма представа за какво говори".

Около 6 от 10 американци смятат, че членството в НАТО е много или донякъде добро нещо за САЩ, докато около една четвърт казват, че то не е нито добро, нито лошо, а само около 1 от 10 - че е много или донякъде лошо, според проучване на АП и NORC, проведено през февруари.

Войната между Русия и Украйна

Тръмп заяви, че Русия никога нямаше да нападне Украйна, ако той беше на поста и обвини Байдън за кризата. 

"Всеки път, когато Зеленски идва в тази страна, той си тръгва с 60 милиарда долара. Той е най-великият търговец на всички времена. Не го виня. Ако имахме истински президент, президент, който знае, че е уважаван от Путин, той никога нямаше да нахлуе в Украйна.

Аз ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари. Ще уредя тази война", заяви Тръмп.

Дебатът се проведе в ключов момент от кампанията им. Неравностойното представяне на Байдън рискуваше да засили опасенията на избирателите, че на 81 години той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент, а маниерът на спор на 78-годишния Тръмп може би беше нежелано напомняне за бомбастичните изказвания, които той ежедневно правеше по време на бурните си четири години на поста, отбелязва Асошиейтед прес.

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва АП.

 

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?