Следвайте ни

Преселници от България произвеждат боза в Бурса СНИМКИ

viber icon

Приключението на Назиф Кушку започва с имиграцията му в Бурса през 1950 г., като преди това той произвежда боза и турски сладки с голяма любов в България.  

След като се заселва в Бурса той продължава традицията на бозата и сладкарството и в Турция. Той първо започнал бизнеса си като продавал боза по улиците на Бурса. 

Работейки с Назиф, съпругата му Фатма и децата им, са били най-голямата сила, която е пренесла фирмата им "Омюр Боза" до днес. 

С времето той е предал тази професия и на сина си Басри Кушку. Басри, който дълги години продаваше боза с баща си по улиците на Бурса, също предаде сега този бизнес на своя син Атакан Кушку. 

Семейството, което първоначално продава боза по улиците на Бурса в колички, по-късно отваря първия магазин и производстнен цех в центъра на града. Така е създаден уникалния вкус на тяхната боза и за период от повече от половин век той се превърна в един от незаменимите вкусове за жителите на Бурса.

Този успешен семеен бизнес постепенно се разраства и сега се продава в цяла Турция. Производството е с капацитет над 4 милиона литра годишно и семейство Кушку продават боза в много държави по целия свят.  

Басри Кушку каза пред в. Хюрийет: „Ние започнахме да се занимаваме с боза от деня, в който дойдохме в Бурса.  Баща ми, Назиф Кушку, започна този бизнес. Аз също се научих от него. Продавахме много боза по улиците. Лека по лека бизнесът ни се разрастна. Така вече трето поколение продължавме този бизнес. И аз вече оставих работата на сина си Атакан Кушку “, каза той.

Атакан каза: „Дядо ми започна този бизнес, сега го продължавам аз. Най-вероятно ще го предам и на моите деца за в бъдеще. Преди боза се е продавала предимно през зимата, но сега я продаваме успешно целогодишно. От скоро направихме авангарден пробив с 4 плодови модели боза, които се харесват предимно на децата. Това е много полезна естествена напитка. Тя съдържа много витамини. Тестовете проведени в турската академия на науките TÜBİTAK показват, че бозата която произвеждаме е богата на цинк, В12, В7 и фолиева киселина.“, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?