2374

Премиерите на Чехия и Словакия: ЕС да окаже "целенасочен натиск" върху Кремъл

Министър-председателите на Чехия и Словакия призоваха ЕС да окаже "целенасочен натиск" върху Кремъл, като се придържа към санкциите, наложени срещу Русия, предаде АФП.

"Важно е ЕС и неговите партньори да продължат да оказват целенасочен натиск върху Руската федерация и да прилагат задълбочено санкциите", заявиха премиерите в изявление.

Съюзниците трябва също така "да предотвратят заобикалянето на санкциите и да създадат механизми за наказване на отговорните за престъпленията, свързани с тази агресия", добавиха те.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин призна, че санкциите на Европейския съюз могат да имат отрицателни последици за икономиката на страната му.

Правителствата на Чехия и Словакия, ръководени съответно от Петр Фиала и Едуард Хегер, се срещнаха в западния словашки град Тренчин.

Това беше осмото съвместно заседание на кабинетите на двете страни - членки на ЕС и НАТО, които до мирното си разделяне през 1993 г. представляваха една държава - Чехословакия.

Двете държави са предоставили на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Фиала и Хегер също така призоваха ЕС и НАТО да останат единни и да продължат да предоставят помощ на Киев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”