3906

Премиерът на Армения предупреди: Нова война избухва до края на седмицата

Ако Ереван не направи отстъпки на Баку по отношение на изясняването на границите, конфликтът избухва, предава Ройтерс.

Миналия септември Азербайджан установи пълен контрол над Нагорни Карабах. На този фон изглеждаше, че дългогодишният конфликт между Баку и Ереван е приключил.

Все още обаче има различия между двете държави, които могат да доведат до нова война, ако не бъдат разрешени. Точно това заяви премиерът на Армения Никол Пашинян на среща с жители на граничните села в Тавушска област.

Според ръководителя на арменското правителство, ако Ереван не направи отстъпки на Баку по отношение на изясняването на границите в районите, където се намират селата Воскепара и Киранц, войната може да започне до края на седмицата.

И ние правим това не само в името на Република Армения, но и за да гарантираме безопасността на тези села - арменската обществена телевизия цитира думите на премиера.

С други думи, Пашинян продължава да прави опити да въвлече Русия във въоръжен конфликт в Южен Кавказ.

В същото време си струва да припомним, че териториалните спорове между Баку и Ереван засягат не само гореспоменатите населени места. Факт е, че Азербайджан претендира за още 8 села.

По-рано Баку заяви, че собствеността на анклавните села (разположени на територията на Армения, но населени с азербайджанци) Баганис Айрим, Ашаги Аскипара, Хейримли и Гизилгаджили към Азербайджан не подлежи на обсъждане.  

В същото време по време на процеса на демилитаризация на границата ще бъде взето решение относно ексклавните села Юхари Аскипара, Софулу, Бархударли и Карки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
История

История

21.03.2024 | 11:23

Исках да кажа че преселение е имало и ще има, вижте само колко нашенци има по целие свят, но когато става грипиране на хиляди хора и заселването им в дадена теретория явно все някога става проблем

Отговори
0 0
История

История

20.03.2024 | 00:24

Историята може да каже Арменците къде им е тереторията и от къде са как то и на Израел и много други, че май и ние сме под въпрос, става въпрос за доста векове на пред и сега претенции и докога така май до края на света

Отговори
1 1
И.?

И.?

20.03.2024 | 19:25

И в крайна сметка, какво поиска да кажеш?

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?