46
Следвайте ни

Прелест! Ферми за шафран са хит за туристите в Турция СНИМКИ

viber icon

Шафранът, една от най-скъпите подправки в света, привлича местни и чуждестранни туристи в град Сафранболу, разположен в черноморската провинция Карабюк. 

Минзухарите, откъдето идва шафранът, се отглеждат от 18 стопани на площ от 30 дка в района. Шафрановият минзухар с лилави цветя израства от луковици. Те се засаждат през август в района и реколтата се прибира през октомври и ноември.

Много туристи от Турция и чужбина посещават фермите за шафран всяка година по това време и правят снимки с красивите цветя. Има дори туристически агенции, които организират организирани пътувания до града през този сезон, специално по този повод.

Собственик на туристическа агенция, сподели, че клиентите им „прекарват много приятно време там“. „Не само по отношение на визуалната красота, но и с миризмата си, фермите са прекрасни. 
"Купих си луковица и ще я засадя, когато се върна у дома. Надявам се да поникне“, каза Фатма Чичек, която е дошла с група специално да види шафрановите полета.

Исмаил Йълмаз, който е един от фермерите сподели: „Посрещаме гостите, те обикалят фермата и им позволяваме да събират цветята на шафран и им обясняваме характеристиките на шафрана. Освен това тук продаваме шафран и луковици.”

Йълмаз каза още, че обиколките на шафрановата ферма са от голяма полза за туризма в града. „Започнахме този бизнес като производители. Но сега туризмът го изпревари. По време на периода на прибиране на шафран, на есен, хотелите в града са пълни, особено през уикендите“, каза той.

Причината за високата цена на шафрана е трудоемкият метод на прибиране на реколтата, което прави производството скъпо. Тъй като само част от цветето се използва за получаване на крайния продукт, добивите са много ниски. За производството на 500 грама шафран са необходими приблизително 75 000 цвята.

Снимки: Агенция Ихляс хабер

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?