71

Прекратяване на огъня в Газа поиска Ердоган от Байдън

Американският президент очаква бързо присъединяване на Швеция към НАТО

Президентът Реджеп Тайип Ердоган снощи проведе телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън по отношение на атаките на Израел в палестинските територии, двустранните отношения между Турция и САЩ, напредъка на Швеция в присъединяването към НАТО, както и глобални и регионални въпроси, включително въпроса за F-16.

По време на разговора Ердоган подчертал спешната необходимост от спиране на хуманитарната криза в Газа и предположи, че Съединените щати могат бързо да постигнат прекратяване на огъня, като оттеглят безусловната си подкрепа за Израел, заявиха от дирекцията за комуникации на Турция.

Ердоган припомни на Байдън, че има увеличение на глобалните и вътрешни призиви за прекратяване на огъня през последните дни и подчерта важното историческо задължение на САЩ незабавно да осигурят дълготрайно прекратяване на огъня в региона.

Ердоган изрази загриженост, че продължаващите и ескалиращи атаки на Израел могат да имат неблагоприятни последици както за региона, така и за света и подчерта значението на прилагането на предложения от Турция механизъм за гарант и създаването на независима, суверенна палестинска държава с Йерусалим като неин капитал, базиран на границите от 1967 г., като най-рационалното и трайно решение.

По време на разговора между двамата президенти беше обсъден и въпросът за F-16.

Белият дом също направи писмено изявление относно телефонния разговор между Ердоган и Байдън.

Според изявлението двама лидери постигнали консенсус относно значението на увеличаването на хуманитарната помощ за района и защитата на цивилното население в Газа.

Срещата е подчертала значението на стабилния съюз на НАТО, като Байдън изразил очакването си за бързо присъединяване на Швеция към алианса.

Изявлението също така изрази подкрепата на Байдън за последните положителни развития в отношенията между Турция и Гърция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
wwww

wwww

15.12.2023 | 12:30

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може---- https://tyny.to/sunex

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?