71

Преговорите започнаха! Ердоган: Вярваме, че няма да има губещи в справедлив мир

Украинска и руска делегации се срещнаха днес в Истанбул за разговори очи в очи

 

Руската и украинската делегации са в Истанбул за първите преговори очи в очи от повече от две седмици.  Историческата среща започва днес в 10.30 часа в президентския офис в двореца Долмабахче, в квартал Бешикташ в Истанбул.

 

В салона, в който сутринта пристигнаха делегациите на Украйна и Русия за срещата, в кратко изявление Ердоган приветсва преговарящите и ги призова за реални резултати от срещата, за да бъдат спасени невинни човешки животи. 

 

"Скъпи приятели и членове на делегацията, добре дошли в Турция и нашия Истанбул. За нас е удоволствие да ви приемем в такъв критичен момент и да допринесем за усилията ви за установяване на мир.  Пожелавам ви срещите и преговорите да бъдат полезни за вашите страни, нашия регион и цялото човечество. Преговорният процес, който проведохте в съответствие с инструкциите на вашите лидери, събуди надежди за мир и развълнува целия свят."

 „Ние показахме честен подход, който защитава правата, законите и чувствителността на двете страни (Русия-Украйна) на всички международни платформи“, каза Ердоган.

 

"Ние вярваме, че няма да има губещи в справедлив мир. Продължаването на конфликта не е в интерес на никого."

 

Турският президент предложи да бъде домакин на тези преговори по време на разговор с руския президент Владимир Путин на 27 март и призова за прекратяване на огъня и по-добри хуманитарни условия, съобщи неговият офис.

 

В телевизионно обръщение след заседание на кабинета на 28 март турският лидер каза, че отделните телефонни разговори, които е провеждал със Зеленски и Путин, напредват в „положителна посока“. 

 

Ердоган каза също, че ще се срещне "за кратко" с украинската и руската делегации преди разговорите им на 29 март.

 

Тази среща стана възможна след като президентът Владимир Зеленски каза, че Украйна е готова да обяви своя неутралитет и да обмисли компромис относно спорните райони в източната част на страната, за да осигури мир.

 

По-ранните разговори между страните, както лице в лице, така и чрез видеоконферентни разговори, не успяха да постигнат напредък.

 

Зеленски каза, че приоритетите на Украйна по време на преговорите ще бъдат „суверенитет и териториална цялост“.

 

Украйна ще „търси мир, наистина, без забавяне“, каза той в вечерното си обръщение късно на 27 март. Повтаряйки предишни изявления, Зеленски каза, че предложението за гаранции за сигурност ще включва запазването на Украйна без ядрено оръжие.

 

Той каза на репортерите, че въпросът за неутралитета - и съгласието да остане извън НАТО - трябва да бъде поставен на украинските избиратели на референдум, след като руските войски се изтеглят.  Гласуването можело да се проведе до няколко месеца след напускането на войските.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че прекратяването на огъня е най-много, на което страната му може да се надява от този кръг преговори. „Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет“, каза Кулеба.

 

Повече от четири седмици след непредизвиканата си инвазия Русия не успя да завземе нито един голям украински град и на 25 март даде знак, че намалява амбициите си да се съсредоточи върху осигуряването на региона на Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинската армия в  последните осем години.

 

Генералният щаб на украинската армия заяви в последната си актуализация от 29 март, че руските сили продължават да нанасят ракетни удари по жилищни квартали в цялата страна, като се фокусират върху хранилища за гориво в опит да „усложнят логистиката“ и „да създадат условия за  хуманитарна криза“.

 

Съобщава се, че складове за гориво в градовете Киев, Лвов, Ровно, Житомир и Луцк, са били бомбандирани през последните няколко дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Кой би помислил преди 100 години

Кой би помислил преди 100 години

29.03.2022 | 14:25

Че Русия ще нападне украйна а Турция ще ги помирява

Отговори
0 0
Остави 100, преди 20 години

Остави 100, преди 20 години

29.03.2022 | 14:38

Преди 20

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?