4232

Предупреждение за земетресение: „енергията се концентрира“ в разломите на 24 провинции КАРТА

Едно след друго идват предупреждения на специалистите за провинциите, разположени на активните сеизмични разломи в страната.

Инженер геолог проф. д-р Окан Тюйсюз, в предаване на живо в новинарският катал НТВ, изброи провинциите, преминаващи през линията на разлома, който е най-опасен в Турция и направи предупреждения. Тюйсюз предупреди градовете, като акцентира: „Това са места, където не бихме се изненадали, ако днес или утре се случи силно земетресение.“

АФАД

Тюйсюз обърна специално внимание на разлома в окръг Малатия. „Това е разлом, който може да предизвика много сериозно земетресение, произвежда го на всеки няколко хиляди години, така че имаме много малко знания и трябва да се работи повече по него. Този разлом не е изтощил енергията си, напротив, натрупва се е с всеки изминал ден

В Турция има 24 провинции и 110 области, през които минават опасни разломи. Не знаем дали и кога там ще бъде предизвикано земетресение днес или утре", допълни той.

"Турция е една от страните, в които често се случват земетресения. Сериозни земетресения с магнитут повече от 7 по Рихтер се случват приблизително на всеки 4-5 години. При всички тях се сблъскваме със сериозни загуби на живот и огромни материални поражения. Ако бяхме подготвени за земетресението, както е например Япония, нямаше да имаме толкова жертви. 

АФАД

Наскоро имаше 3 значителни земетресения, последното от които преживяхме през февруари и според официалните данни загубихме около 54 хиляди човешки живота. Това ясно показва, че не сме готови за бедствията. 

Имаме много пътни карти какво трябва да направим в случай на трусове, но за съжаление не са достатъчно ефективни. Какво трябва да се направи беше разкрито на Съвета по земетресението през 2004 г., но до сега не можахме правилно да инспектираме устойчивостта на сградите. Когато съпоставим направеното с това, което трябва да се направи, можем да кажем, че сме много назад. 

В тази връзка несигурността кога ще се случи земетресението може да тласне хората към безгрижие, че така или иначе нищо няма да се случи. Второ, в политически план, ако имаш 5 години докато си на власт, не е ясно дали ще има земетресение в процеса до следващите избори. Следователно, ако няма да се случи, може би се разглежда като инвестиция, която не е наложителна. Смятам, че най-важното е нашите хора да са съзнателни и взискателни", допълни Тюйсюз.

АФАД

"24 турски провинции са на активни разломи. Района на Бингьол се очаква земетресение. Мраморно море е регион, в който се очакват земетресения. В Егейско море има много разломни линии. Това са места, където не бихме се изненадали, ако днес или утре стане земетресение.

Истанбул е най-застрашеният град в района на Мраморно море. В Истанбул има около 1,2 милиона сгради. Очаква се 750 хил. от тях да пострадат при земетресението, а 70-80 хил. да бъдат сериозно повредени или да се срутят. Предстои голям хаос и трагедия. 

АФАД

Освен станалите популярни на последък източни провинции като Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, Адъяман, Хатай, например в Бурса, Гемлик и Чанаккале също наскоро бяха открити нови разломи. Вероятността за земетресение е почти еднакво силна навсякъде, но разбира се Истанбул и района на Мраморно море е най-стратегически и най-заселени, ето защо тук са най-големите ни притеснения в момента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Ванко

Ванко

10.03.2024 | 08:34

Те турците много грехове имат да изплащат грехове за 600 г.които са причинили на балканите най вече

Отговори
1 0
Сметки

Сметки

07.03.2024 | 19:09

Щом на 4- 5 години има земетресение, значи следващото ще е 2028.

Отговори
5 2
ENTER THE OSMAN BEG!

ENTER THE OSMAN BEG!

07.03.2024 | 13:40

streamable. com/lonvdb

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?