2374

Предупреждение: Отломки от китайска ракета може да паднат в България през уикенда ВИДЕО

Фрагменти от китайска ракета може да паднат в България в събота или в неделя. Това става ясно от съобщение на  Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Тя издаде Информационен бюлетин за безопасност 2022-07 , "за да повиши осведомеността относно очакваното повторно навлизане в земната атмосфера на големия космически обект Rocket Long March 5B (CZ-5B)", цитиран от "24 часа".

Експертите на Европейския съюз (ЕС) по космическо наблюдение и проследяване (SST) са изчислили, че отломките, генерирани от гореспоменатия обект, вероятно ще навлязат отново в земната атмосфера по неконтролиран начин между 30 и 31 юли 2022 г.

EU SST е предвидил различни възможни траектории за повторно влизане, една от които потенциално може да засегне въздушното пространство на Южна Европа, като са посочени държавите България, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия и Испания.

EASA препоръчва на съответните национални авиационни власти и операторите на въздухоплавателни средства редовно да наблюдават и вземат под внимание най-новите прогнози за повторно влизане и да адаптират своите оценки на риска в съответствие с променящата се ситуация и наличната информация. Препоръчва около вероятните места за падане да се обособят 200 км полоси без полети.

Статията може да прочетете ТУК.

Long March 5B е пренесла лабораторен модул до космическата станция, която Китай изгражда.

Космическото командване на САЩ също проследява местоположението на ракетната система Long March 5B (CZ-5B). Точната точка на повторно влизане в земната атмосфера не може да бъде определена до часове след повторното влизане, така че оценките за времето за повторно влизане и географската ширина/дължина може да варират значително, съобщава Space-track.org.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пффф

Пффф

30.07.2022 | 00:06

То…не ни стигат нашите проблеми,че сега и отломки от ракети да ни падат на главата…

Отговори
6 1
Ужас

Ужас

29.07.2022 | 22:43

Руснаците идат за Киро......

Отговори
3 7
Киро

Киро

29.07.2022 | 22:47

За пенсията ти идат, дебел!

Отговори
5 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?