4020

Предстои пускането в експлоатация на първия реактор в АЕЦ „Аккую“

Директорът по строителство на АЕЦ "Аккую", Денис Сеземин заяви, че са започнали последните изпитания, след като ядреният регулаторен орган (ЯРО) в Турция даде необходимото разрешение за пускането в експлоатация на първия реактор.

Първата турска АЕЦ се изгражда изцяло от руска компания в Гюлнар, окръг Мерсин, Южна Турция.

Сеземин подчерта: „Това разрешение ни дава възможност да започнем пълномащабни фази на настройка на реактора. Това е много важен процес преди окончателното му пускане в експлоатация. Квалифицираният персонал на Аккую установиха, че реакторът е готов за следващия етап, зареждане с гориво.

Сеземин припомни, че АЕЦ „Аккую“ е най-голямата ядрена строителна площадка в света. Той отбеляза, че работата в другите блокове върви според плана.

В рамките на междуправителственото споразумение, подписано между Турция и Русия на 12 май 2010 г., АЕЦ „Аккую“, ще бъде изградена с 4 реактори с мощност по 1200 мегавата всеки. Като ще има обща инсталирана мощност 4 800 мегавата.

Електроцентралата, която е сред най-големите инвестиции в Турция, се очаква да задоволи поне 10 процента от търсенето на електроенергия в страната, когато влезе в експлоатация с пълен капацитет.

Срокът на експлоатация на АЕЦ "Аккую", който е планиран да бъде 60 години, има възможност да бъде удължен с още 20 години.

Електроцентралата, може да произвежда непрекъснато електричество с нулеви емисии и без да отделя вредни парникови газове за околната среда.

Изчислено е, че АЕЦ Аккую ще предотврати общо 2,1 милиарда тона въглеродни емисии през 60-те години, в които ще остане в експлоатация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Браво Ердоган

Браво Ердоган

21.12.2023 | 10:26

Българските политици са продажни слуги на чуждите посолства

Отговори
5 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?