46

Предстои процедура за избор на нов български еврокомисар

В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Министър-председателят благодари на г-жа фон дер Лайен за поздравленията по повод избора на новото правителство. Тя беше първият световен политик, който с пост в Twitter пожела успех на него и на вицепремиера Мария Габриел в изпълнението на техните нови отговорности в българската политика.

В разговора акад. Николай Денков представи накратко приоритетите на новия кабинет – подготовката на бюджетите за тази и следващата година, приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и на всички законодателни промени и реформи, свързани с националния План за възстановяване и устойчивост. 

Председателят на ЕК подчерта важността на опазването на външните граници на Европейския съюз и потвърди, че страната ни ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана. 

Двамата лидери планират лична среща, която по всяка вероятност ще се състои в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, насрочено за 29 и 30 юни т.г.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
И тук ще спретнат Ицето Иванов,обещали са му,та да може да си иде при

И тук ще спретнат Ицето Иванов,обещали са му,та да може да си иде при

08.06.2023 | 21:32

Жената,да си се радват на имота в Брюксел..

Отговори
0 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?