Следвайте ни

Председателят на турския парламент: Членството в ЕС е стратегическата ни цел

viber icon

Членството в Европейския съюз все още е една от стратегическите цели на Турция, съобщи в. Сабах, цитирайки председателя на турския парламент Мустафа Шентоп.

"Укрепването и защитата на ориентацията на Турция към ЕС ще бъде в интерес и на двете страни", каза Шентоп на среща в Анкара с Рик Даемс, председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Шентоп допълни, че наскоро Турция е ускорила реформите, изисквани за членство в ЕС. 

По време на визитата си в Анкара председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик Даемс посети и президента Ердоган. 

Даемс имаше срещи и в централите на опозиционните партии, представени в парламента: Републиканска народна партия (РНП), "Добра партия" и прокюрдската Народна демократична партия (НДП) .


През април 1987 г. Турция подаде заявление за пълноправно членство в ЕС. Поради възражения на Кипър, както и поради противопоставянето на Германия и Франция, преговорите с ЕС спряха през 2007 г. Отношенията между Турция и ЕС остават статични.


Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ръководителите на Европейската комисия и съответно на Европейския съвет, ще посетят Турция през следващата седмица, за да обсъдят бъдещето на връзките между Турция и ЕС с президента.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?