71

Предпразнично: Вселенската патриаршия запали котлите за производство на свето миро

В рядко събитие, което се прави само веднъж на десетилетие, вселенската патриаршия запали котлите, за да приготви около 350 до 400 килограма масло на Свети Мирон или Хризма, което ще бъде изпратено до всички православни църкви по света, за да се използва за кръщение.

Вселенска Патриаршия

Котлите бяха запалени, докато най-висши духовници и специалисти смесваха около 57 различни съставки.

 

Сред съставките бяха зехтин, донесен от остров Крит, Гърция, мед, червено вино, розова вода, розмарин, чай, дъвка, лешник, кардамон, канела, майоран, лавандула, шафран и рициново масло, изпратени в Истанбул от православни църкви по света.

Вселенска Патриаршия

Мирото на Свети Мирон, наричано още хризма, свето миро и осветено масло, е маслото с най-високо ниво за освещаване в християнската църква. Използва се за миропомазване в църковни тайнства като кръщение в Източноправославната църква.  Маслото на Свети Мирон се приготвя единствено в константинополската патриаршия в Истанбул.

Вселенска Патриаршия

Според данни, получени от източници на Патриаршията, материалите са донесени от южната провинция Хатай и страни като Китай, Сирия и Йемен.

 

Огънят под котлите, ще бъде изгасен днес.

 

„Тази подготовка се прави веднъж на десетилетие. Свещеното миро ще бъде изпратено до патриаршите в Москва, Йерусалим и Хатай, а след това и до всички православни църкви по света“, казаха източници. По време на кръщението се използва маслото на Свети Мирон. Епископите нанасят маслото върху главата, ръцете и краката на бебетата, докато извършват кръстния знак.

Вселенска Патриаршия

Смята се, че първите опити за производство на свещеното масло са направени през втори век, докато християнството се разпространява по света.

 

Официалните данни обаче сочат, че първото масло на Свети Мирон е произведено от Михаил IV Пафлагонец през 1208 г., след това от патриарх Гавриил III през 1705 г.

 

Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски е избран на поста си от 2 ноември 1991 г. Той е духовния водач на всички православни общности по света. Роден е на 29 февруари 1940 г. на най-големия турски остров Гьокчеада (Имброс).

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Историк

Историк

22.04.2022 | 08:15

В Египет са помазвали Фараоните с крокодилска мас .

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?