46

Предизборно: Ердоган обяви драстично поевтиняване на тока и газта от април

Минималната заплата в Турция ще бъде увеличена през юли за втори път тази година

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера, че минималната заплата ще се увеличи през юли за втори път тази година.

На въпрос дали ще има увеличение на минималната заплата, Ердоган каза, че „това ще стане през юли“ след срещата на парламентарната група на ПСР, в Анкара.

Турция повиши минималната заплата с около 54,66% до 8 506 лири ($444) от януари 2023 г. През юли 2022 г. минималната заплата се повиши с 30 процента за втори път през 2022 г. в условията на висока инфлация. 

По време на срещата на парламентарната група на ПСР Ердоган също обяви, че цените на електроенергията ще бъдат намалени с 15 процента за всички потребители, а цените на газа с 25 процента за промишлено потребление през април.

Освен това Ердоган обяви, че ще назначи нови имена за министри, ако отново поеме властта. Очаква се настоящите министри да станат кандидати за народни представители от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на предстоящите парламентарни и президентски избори на 14 май.

Тези ходове идват 45 дни преди историческите избори, пред които Турция е изправена, в 100-годишнината от основаването на републиката.

Ердоган и неговата ПСР са изправени пред големи икономически сътресения и силна обединена опозиция на тези избори.

Управляваният от правителството Турски статистически институт (TÜİK) отчете годишна инфлация от 55,18 процента през февруари.

Неортодоксалната политика на правителството за намаляване на лихвените проценти на фона на повишенията на цените доведе до спирала на инфлацията и тласна турската лира до рекордно ниски нива.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?