Следвайте ни

Преди 73 г.: Транзисторът води до революция в електрониката

viber icon

Датата 23 декември се превръща в революционна за човечеството, тъй като на този ден през 1947-а се ражда полупроводниковият прибор, наречен транзистор, без който днес технологичният прогрес нямаше да се състои.

Истинската работа по изследването на свойствата на полупроводниците започва още през 1936-а в лабораториите на Bell Labs, но Втората световна война временно прекратява научната дейност. През юни 1945-а там се създава група по физика на твърдото тяло начело с учения Уилям Шокли. Съвместно с Джон Бардийн, Уолтър Братейн, Джералд Пирсън, Робърт Джибни и Хилбърт Мур се фокусират по работа върху полупроводников прибор, базиран на германий или силиций.

На 23 декември 1947 г. Уолтър Братейн демонстрира пред колегите си и ръководството на Bell Labs транзисторен усилвател на звукови честоти с 15-кратно усилване по напрежение. На следващия ден става факт и първият генератор, работещ с транзистор.

Bell Labs се нуждаят от име на новото устройство. В крайна сметка е избрана думата "транзистор", образувана от думите transfer - пренасяне, и resist -съпротивление.

През 1956-а за изобретяването на транзистора Братейн, Бардийн и Шокли са удостоени с Нобеловата награда за физика.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?