1553

Преди 101 години СССР става първата соцстрана в света

За едни светла дата, за други много черна! Съюзът на съветските социалистически републики е сформиран на 30 декември 1922 г., когато Договорът за създаването на СССР (подписан между Руската СФСР, Закавказкия СФСР, Украинската ССР и Беларуската ССР) е одобрен от Първия общосъюзен конгрес на Съветите.

Това е първата социалистическа държава в света.

 СССР съществува от 1922 до 1991 година. Представлява съюз на 15 отделни съюзни републики, има силно централизирано управление, еднопартийна система (единствена партия – КПСС) и планова икономика.

Образуването на Съветския съюз е последица от Октомврийската революция от 1917 г., когато болшевиките начело с Владимир Ленин свалят Временното правителство.

Ленин иска да създаде СССР като основа за бъдещото единство на всички социалистически страни от Световната социалистическа съветска република. Поне това гласи Конституцията на СССР (31 януари 1924 година). В крайна сметка обаче планът на Сталин за превръщане на СССР в централизирана авторитарна държава печели. 

Републики на Съветския съюз стават: през 1925 г. Узбекската и Туркменската ССР, през 1929 г. Таджикската ССР, през 1936 г. Казахската, Киргизката, Грузинската, Азербайджанската и Арменската ССР, а през 1940 г. Латвийската, Литовската, Естонската и Молдовската ССР. Към 1940 г. СССР има 17 републики.

Всички тези 17 републики всъщност се управляват от центъра – от Москва, където е базиран Централният комитет и неговият генерален секретар. Идеята на Сталин надделява и Съветските социалистически републики не стават независими социалистически държави, а остават сателитни републики в рамките на СССР.

През 1922 г. комунистите успяват да обединят няколко съветски социалистически републики – Руската, Закавказката, Украинската и Беларуската – в единен Съюз на съветските социалистически републики (накратко Съветски съюз). След смъртта на Ленин през 1924 г. настъпва кратък период на борба за надмощие в партията. В средата на 20-те години на XX век начело застава Йосиф Сталин. Той унищожава политическите си противници чрез масови арести на военни лидери, членове на комунистическата партия и обикновени граждани, които са изпратени в поправителни трудови лагери или са осъдени на смърт. СССР създава и прилага идеологията марксизъм-ленинизъм. След национализация на частната собственост и насилствена колективизация на земята започва развиването на планова икономика. В резултат на това страната преминава през период на бърза индустриализация и колективизация, постигайки експлозивен икономически растеж.

Смъртта на Сталин през 1953 г. е последвана от период на политическа и икономическа либерализация, известен като десталинизация и размразяване при Хрушчов. Страната се развива бързо, като милиони селяни са преместени в индустриалните градове. СССР взема преднина в космическата надпревара, изпращайки в околоземна орбита първия изкуствен спътник – „Спутник-1“ и първия космонавт – Юрий Гагарин. През 1970 г. настъпва кратко разведряване на отношенията със САЩ, но напрежението се възобновява, когато Съветският съюз нахлува в Афганистан през 1979 г. Управлението на Леонид Брежнев от 1964 г. до 1982 г. често е критикувано като период на застой в СССР. За да го преодолее, в средата на 80-те години на XX век последният съветски лидер Михаил Горбачов започва реформи и либерализация на икономиката чрез политика на гласност и перестройка. Целта е да се запази ръководната роля на Комунистическата партия, но да се преодолее сериозната икономическа и социална стагнация. Вместо това политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и поредица от събития в Централна и Източна Европа през есента на 1989 г., довели до падането на комунистическите режими в Източна Европа в рамките на няколко месеца. Силни националистически и сепаратистки движения се появяват и вътре в СССР. През март 1991 г. централната власт провежда референдум (бойкотиран от прибалтийските републики, Армения, Грузия и Молдова), на който мнозинството гласува за запазването на Съюза като обединение на суверенни държави. Това обаче не става поради последвалите събития през август 1991 г., когато е направен опит за държавен преврат, а голяма роля в организирането на съпротива на преврата изиграва Борис Елцин. Горбачов се завръща на власт, но тези събития трайно дестабилизират Съветския съюз и спомагат за забраната на КПСС, като в крайна сметка водят до разпадане на Съветския съюз. На 25 декември 1991 г. Горбачов подава оставка и останалите дванадесет съставни републики стават независими държави, обединени в регионална организация Общност на независимите държави. Руската федерация поема правата и задълженията на бившия Съветски съюз и е призната за негов правоприемник.

 

Към момента на разпада си, СССР заема почти 1⁄6 от населената площ на Земята с население от 293 милиона души, както и 2-ро място в света по индустриално производство – 16,5% от световния обем и 7-о място в света по национален доход (3,4%).

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ТОТЮ

ТОТЮ

30.12.2023 | 11:55

Русия дава на света само idi.ti в политиката,като тези двамата.Днес има още един на върха на империята им,знаете кой е.Тях все ги нападат,все ги застрашават,а те си грабят и грабят съседни чужди земи- Курилите, Виборг/какво благозвучно славянско име на този град/, Кьонигсберг-също,преименуван на Калининград,Крим,Украйна,китайски земи на изток и т.н.Загубили са Аляска,но това е доброволно отстъпление от друг idi.t и то не кой да е, а АЛ втори-нашият цар-освободител

Отговори
4 0
ХА ХА ХА ХА ХА!

ХА ХА ХА ХА ХА!

30.12.2023 | 11:52

Aржентина официално обяви в петък, че няма да се присъедини към блока на развиващите се икономики БРИКС! За това тук НЯМА да прочетете - не е политкоректно към хибридната пропаганда на Късия Фюрер!

Отговори
6 0
Социалист Демократов

Социалист Демократов

30.12.2023 | 11:25

„ Капитализъма е система, в която малка група привилегировани паразитира върху народа. А, самият народ изнемогва.“ Това не са някакви измислици-премислици, а са думи на другаря Тодор Живков. Ще Ви цитирам още една сентенция от него. „ Пред Бог няма комунисти и капиталисти. Всички са равни.“ Съвременните така наречени „демократи“, му развалиха хубавата държава и я превърнаха в д а л а в е р а д ж и й н и ц а!!! Вече няма нищо истинско...

Отговори
2 6
Хм…

Хм…

30.12.2023 | 11:20

Да, така е. Идеите на Ленин и Троцки са за световна революция, световен съюз на съветските социалистически републики, дори гербът им беше такъв - земното кълбо със сърп и чук отгоре. И като първа по-лесна крачка разделиха империята на национални републики. Което пък спомогна за разпадането ѝ през 1991. Към тази дата вече всички се мразеха взаимно.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?