Следвайте ни

Преди 10 години: Умира киноиконата Елизабет Тейлър

viber icon

Актрисата Елизабет Тейлър е една от емблемите на американското кино. Често е наричана "кралицата на Холивуд".  Родена е на 27 февруари 1932 година. Започва кариерата си още като дете в началото на 40-те години на миналия век и бързо се превръща в една от най-популярните звезди на класическото холивудско кино през 50-те години.

Тейлър получава рекордните 1 милион долара, за да играе водещата роля в историческата драма „Клеопатра“ (1963 г.) - най-скъпия филм, направен до този момент. По време на снимките тя и Ричард Бъртън започват извънбрачна връзка, която предизвиква скандал.

През 80-те години на миналия век участва в първите си значими роли, също в няколко телевизионни филми и сериали, като става първата знаменитост, която пуска марка за парфюми. Тейлър основава Американската фондация за изследване на СПИН през 1985-а и фондацията СПИН на Елизабет Тейлър през 1991-ва. От началото на 90-те години до смъртта си отделя време за филантропия и получава няколко отличия за това, включително президентския граждански медал.

Има общо 8 брака. По време на кариерата си страда от сериозни заболявания. Тейлър умира от сърдечна недостатъчност на 79-годишна възраст на днешния ден през 2011 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?