71
Следвайте ни

Пред война? Разпада ли се Босна и Херцеговина

viber icon

През последните дни политическата обстановка в Босна и Херцеговина се нагорещи. Причината за това са провокативните изявления на сръбския члeн в босненското председателство Милорад Додик. А също и от  критичните оценки на новия върховен представител на международната общност в страната Кристиян Шмит, който предупреди, че страната може да се разпадне, пише dnes.bg.

Босна и Херцеговина е разтърсена месеци наред от политическа криза, причинена от плановете на Додик да направи Република Сръбска /РС/ - сръбската половина на страната, де факто независим субект.

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит в своя доклад за ситуацията в страната нарече Додик "заплаха за мира и стабилността в Босна и Херцеговина".

В доклада си пред ООН Шмит предупреди, че страната е в непосредствена опасност от разпад и има много реална перспектива за избухването на военен конфликт. Шмит, чието назначаване Москва не признава, каза, че ако сръбските сили изпълнят заплахата си да създадат отново своя армия, разделяйки националните въоръжени сили на две, ще бъде необходимо изпращане на междунродни мироопазващи сили, за да се предотврати нова война.

Според анализатори от Сараево, Загреб и Белград Милорад Додик не се стреми към война, а иска да осигури за себе си позиции в преговорите за избирателната реформа, която е на дневен ред в Босна и Херцеговина.

Хърватският политолог Виеслав Раос посочва, че Додик въпреки "експлозивните си изявления" всъщност разчита на политическо решение, "за да си осигури по-добра позиция за преговори" в контекста на избирателната реформа, водена от американците.

Според политолога Западът, или по-скоро Америка, позволява на Додик да ескалира максимално ситуацията, за да може да се намеси, не военно, а с помощта на различни механизми, за да върнат нещата под свой контрол и по този начин да покаже на Русия, че е отишла твърде далеч в разпространението на своите интереси в БиХ и региона.

Русия и Белград се разглеждат като главни защитници на Додик.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи миналата седмица удължаването на военната мисия EUFOR в Босна и Херцеговина, като Русия постави като условие за подкрепата си в резолюцията да не се споменава върховният представител на международната общност Кристиян Шмит. Москва разглежда това като свой дипломатически успех.

В неделя в страната пристигна заместник-помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар и първо се срещна с американския посланик в Сараево Ерик Нелсън. Той разговаря и с двамата членове на босненското председателство, заявявайки, че "САЩ застават зад Босна и Херцеговина".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?