71

Пред Трета световна ли сме? Зеленски иска НАТО да се включи във войната

Какъв е проблемът с включването на страни от НАТО във войната? Няма такъв проблем“, заяви Зеленски пред "Ню Йорк таймс“.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би приветствал всякакви планове за изпращане на войници на НАТО в подкрепа на военните усилия на Украйна на място. Той упрекна страните от НАТО тази седмица за нежеланието им директно да се включат в битката срещу Русия, пише Responsible Statecraft.

“Какъв е проблемът с включването на страни от НАТО във войната? Няма такъв проблем“, каза Зеленски пред "Ню Йорк таймс“ в интервю, цитирано от "Труд“.

Западните самолети биха могли просто да свалят това, което е в небето над Украйна, без да напускат територията на НАТО, твърди той, като по този начин смекчават рисковете от ескалация.

Зеленски добави, че би приветствал всякакви планове за изпращане на войници на НАТО в подкрепа на военните усилия на Украйна на място. Украинският лидер също поиска от западните държави да позволят на Украйна да използва техните оръжия, за да атакува военни обекти на руска територия.

Все по-отчаяните молби на Зеленски идват в труден момент за Украйна. Измина повече от година и половина, откакто Киев постигна значителни успехи на бойното поле.

Както наскоро посочи политологът Греъм Алисън, Русия завзе повече територия през последните два месеца, отколкото Украйна освободи в цялото си контранастъпление през 2023 г.

Украйна се опита да си върне предимството чрез кампания от атаки срещу руска инфраструктура, включително складове за гориво и електроцентрали. Тактическата промяна е отчасти отговор на дългогодишната кампания на Москва за удари по украинската енергийна инфраструктура, която принуди Киев да наложи постоянни прекъсвания на тока тази седмица за първи път след инвазията на Русия през 2022 г.

В този момент на криза САЩ избраха подхода на Златокоска. Американски служители отдавна се противопоставят на украинските удари на руска територия, отчасти поради опасения от ескалация и отчасти поради потенциалното въздействие върху световните цени на петрола. Но държавният секретар Антъни Блинкен изглежда смекчи тази позиция в коментари миналата седмица.

“Не сме насърчавали или разрешавали удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решения за това как води тази война. Ще продължим да подкрепяме Украйна с оборудването, от което се нуждае, за да спечели“, каза Блинкен.

От гледна точка на Украйна подобни коментари са твърде двусмислени. Но американските действия са малко по-директни. Само преди няколко седмици Вашингтон разкри, че тайно е предоставил на Киев ракети с голям обсег, които са способни да поразяват дълбоко руска територия.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?