2374
Следвайте ни

Православната общност в Истанбул отбеляза Богоявление

Десет плувци се потопиха в Златния рог, за да извадят кръста, хвърлен от патриарх Вартоломей

viber icon

Гмуркайки се в ледените води на Златния рог на Истанбул, православните християни отбелязаха в четвъртък годишнината от раждането и кръщението на Исус от Назарет.

Отбелязването на Богоявление в Истанбул започна с церемония, проведена от Гръцката православна патриаршия Фенер в турската митрополия, последвана от плувци, гмуркащи се във водата, за да извадят свещения кръст.

Самият патриарх Вартоломей ръководи сутрешната церемония, състояла се в църквата "Свети Георги", към Вселенската Патриаршия, като участниците пееха песнопения и запалиха свещи за ритуала.

Богоявление е един от най-важните празници на Православната църква, в чест на кръщението на Исус в река Йордан.

Ритуалът продължи четири часа, а след това участниците се отправиха към бреговете на Златния рог, където патриарх Вартоломей хвърли кръст в морето и 10 плувци се гмурнаха, за да го извадят. Галип Явуз беше щастливецът да върне кръста тази година.

„Много съм щастлив и пожелавам година, пълна с общение и любов на всички вас“, каза Явуз и добави, че е участвал в ритуала през последните пет години. Популярното събитие, известно като водосвет, бе наблюдавано от група зрители.

Мерките за COVID-19 бяха запазени по време на ритуала в църквата и Златния рог. Подразделения на морската полиция на лодки също взеха мерки за сигурност по морето, докато плувците се гмуркаха за кръста.

Няколко ритуала за гмуркане се проведоха и в други квартали на турския мегаполис, включително Кузгунджук, Буюкада и Сан Стефано (Йешилкьой).

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?