Следвайте ни

Православната църква почита двама прочути светци

viber icon

Православната църква почита днес паметта на свети Ириней Лионски и на свети мъченик Луп.

Свети Ириней Лионски (130—202) се родил в Смирна. Там той станал ученик на смирненския епископ Поликарп и не след дълго бил ръкоположен за презвитер.

Двамата проповядвали в Галия - поставили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие.

Езичниците настроили против християните жителите на страната. Последователите на Исус били подлагани на различни мъчения - хвърляни в тъмници и бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани.

Ириней и неговият учител епископ Потин също били изправени пред съда. Те отказали да потвърдят обвиненията, които отправяли срещу християните, отказали и да се отрекат от вярата си, затова били подловени на много мъчения. Престарелият епископ бил върнат полужив в килията си, където починал.

Не е известно как Ириней се е спасил от гонението, но след смъртта на Потин лионските християни го избрали за епископ. По времето на неговото епископство започнали да се разпространяват различни еретически учения. Ириней написал пет книги, с които ги изобличил. Днес и каторичиската и правослвната църква го почитат като първият християнски теолог

Свети мъченик Луп
живял по времето на император Аврелиан(270-275) и бил роб. Луп бил християнин, затова един ден не издържал и счупил елинските идоли.Езичниците се разярили и се опитали да вържат мъжа и да го прободат с мечове, но не успели - проболи се един друг.

Опитали се да стрелят по него с лъкове, но отново не сполучили - Луп останал невредим. Накрая мъжът се предал сам. Отвели го при императора. Аврелиан се опитал с ласкави думи да го убеди да се отрече от вярата си, но не успял да го склони. Тогава заповядал да да го посекат с меч. На гроба му болните получавали изцеление.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?