1553

Правителството в Скопие е ясно, уж иска в ЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че партията му ще осигури парламентарно мнозинство от 61 депутати до 28 май. До тази дата трябва да бъде сформиран новият македонски парламент.

Мицкоски подчерта, че е "първият, който иска да види страната си в ЕС" и добави: "Не приемам ултиматуми, с които македонският народ ще плати за грешките на някои неразумни политици.". Трябва да покажем характер, ако искаме да ни уважават, а не да ни подчиняват", каза още той.

Вече има заявки от депутати, които смятат да подкрепят новото правителство.

"Спечелихме малко над 436 000 гласа или 58 депутата. Нещо невиждано досега с такава избирателна активност и такъв процент спечелени гласове от партия, която е била в опозиция. Този исторически резултат много трудно ще се повтори в бъдеще", заяви Мицкоски в интервю за Канал 5.

Той потвърди, че коалицията на досегашната албанска опозиция "Вреди" на Арбен Таравари ще бъде основен коалиционен партньор. Мицкоски определи формацията за" истинския представител на албанската общност в страната" и добави, че "всеки, който уважава предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ, е добре дошъл в бъдещото правителство".

"Със спечелването на 107 000 гласа коалиция "Вреди" потвърди доверието като надежден партньор на бъдещото правителство, което ще бъде ръководено от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция "Вашата Македония". Ще дадем шанс на всички, въпреки че не очаквам Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ да приеме новите политики на правителството. Али Ахмети се обгради с грешни хора, така че е негова отговорност да отиде в опозиция. Ние обаче се нуждаем от 80 депутати в парламента за системни реформи и затова ще дадем шанс на всички", посочи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Той подчерта, че демографията и раждаемостта ще бъдат голямо предизвикателство за новото правителство. Мицкоски заяви реформи в министерствата и прехвърляне на отговорности от едно министерство на друго. В новия кабинет няма да има министри без ресор.

Утре, 10 май, ще се проведе среща с коалиционните партньори във "Вашата Македония", на която ще бъдат обсъдени предложенията за бъдещото управление.

"Неформална комуникация с потенциалния коалиционен партньор "Вреди" съществуват и сега, но първо трябва да имаме срещи с коалицията "Вашата Македония" и да изберем хора, които ще преговарят. За тях трябва и одобрение от партийните органи", посочи Мицкоски и добави, че не желае да води преговори под натиск и ултиматуми, а с диалог и аргументи.

БГНЕС припомня, че ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния вот. Формацията на Мицкоски ще има 58 депутата в 120-местното македонско Народно събрание.

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели президентския пост с огромна разлика срещу досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ.

Силяновска ще положи клетва на 12 май. По всяка вероятност първият ѝ указ ще бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство на РСМ - на Християн Мицкоски. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?