44
Следвайте ни

Правителството на Чехия подаде оставка

viber icon

Чешкото правителство подава оставка, заяви днес премиерът Андрей Бабиш. Той увери, че и така ще продължи да се бори с коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, съобщи по-рано днес за 13 502 нови случая на заразяване с коронавирус.

Бабиш съобщи, че е подал оставката на правителството в писмо до президента Милош Земан, който беше приет в болница на 10 октомври, вместо да я връчи лично на президента, както се прави обикновено.

Когато Земан приеме оставката на правителството, той ще трябва да възложи на досегашното правителството задачата да продължи да изпълнява задълженията си до сформирането на ново правителство, което се очаква да се случаи през следващите седмици.

Правителството на Бабиш подаде оставка, след като партията на премиера "Действие на недоволните граждани" (АНО) и нейните съюзници бяха победени от опозиционните сили на парламентарните избори, произведени на 8 и 9 октомври.

Очаква се, че Петър Фиала, лидер на Гражданската демократическа партия и на опозиционното обединение "Заедно", ще е новият чешки премиер, отбелязва Ройтерс.

В сряда прокуратурата на Чешката република отново е поискала снемане на имунитета на изпълняващия длъжността премиер Андрей Бабиш, съобщи неин говорител, цитиран от ДПА.

Служителят обясни, че това се е наложило защото защитата от съдебно преследване по закон е била подновена с началото на новия законодателен период след изборите.

Бабиш е разследван по обвинения, че е похарчил почти 2 милиона евро от европейска субсидия за строеж на ваканционното селище "Щъркелово гнездо", което се намира на около 50 километра северно от Прага.

Субсидиите са били предназначени за малки и средни предприемачи. Бабиш, който е мултимилионер, е основател на бизнес империя, включваща над 200 компании. Той многократно е отричал обвиненията и подчертава, че парите от субсидиите са възстановени.

Малко преди изборите публикуването на така наречените Документи "Пандора" отново постави Бабиш под натиск.

Според разкритията в тях преди години той е купил замък във Франция, като е използвал няколко съществуващи само по документи компании посредници за това. Бабиш отрича да е нарушил закона. Шейсет и седем годишният политик е основател на популистката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО).

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ГЮРО

ГЮРО

11.11.2021 | 17:42

Тази маймуна защо се маскирала? Нали е ваксинирана с три игли? Или и той си знае колко "ваксините" са ваксини?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?