Следвайте ни

Пратеник на ЕС в Турция посети най-стария храм на света СНИМКИ

viber icon

Ръководителят на делегация на ЕС в Турция посети прочутото място Гьобеклититепе, което историците предполагат, че има 12 вековна история.


Николаус Майер-Ландрут заяви като част от посещението си в югоизточната провинция Шанлъурфа, че е щастлив да бъде в люлката на човечеството - Гобеклититепе - известен като най-стария храм в света и включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


„Тук съм не само за история и археология, но и за днешни проекти и програми“, каза Майер-Ландрут, като същевременно отбеляза големия брой сирийски бежанци в града.


Част от тези проекти работят в следствие на решения, взети въз основа на тежестта, причинена от нарастващото бежанското население. Той каза, че служителите се опитват да облекчат отговорността с подкрепата на програми от ЕС, а заетостта и професионалното обучение са били основният акцент в срещата с кмета на Шанлъурфа.


„Големи са усилията на Турция, показани в Шанлъурфа за грижата към сирийските гости“, каза Майер-Ландрут, като похвали направеното в региона. 


Заместник-държавният секретар на САЩ в четвъртък също похвали Турция за продължаващата й подкрепа на бежанците, съобщи Анадолската агенция. 


„Оценяваме постоянната подкрепа на Турция за над 4 милиона бежанци“, заяви Уенди Шерман в Туитър, описвайки срещата си със Седат Онал, заместник-външен министър на Турция, в столицата Анкара като „продуктивна“. 


Сирия е въвлечена в жестока гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Асад предприе репресии срещу демократичните протести с неочаквана свирепост.


Милиони сирийци са разселени, докато войната продължава; Турция прие политика на отворени врати за сирийците за предотвратяване на допълнителни цивилни жертви и в момента е домакин на над 3,6 милиона сирийци под статута на хора под временна закрила.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?