1553

Пращат ни два невидими самолета заради Украйна

Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат два изтребителя F-35 от 5-то поколение в България през април и май, за да подкрепят дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския регион, пише БГНЕС.

"Всички усилия са насочени към успокояване на ситуацията в Украйна чрез диалог и дипломация. В крайна сметка това е в интерес на всички участващи страни. В същото време е важно да сме подготвени за нежелания сценарий, при който преговорите се провалят", каза Кайса Олонгрен, министър на отбраната на Нидерландия.

Въоръжените сили на страната планират да разположат два от своите модерни изтребители F-35 и помощен персонал в България в рамките на засилената мисия на НАТО за Air Policing.

Това е първият случай, когато подобни невидими за радарите самолети се изпращат за Air Policing в съюзническа държава. За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат разположени стелт самолетите.

Нидерландия е първият съюзник, който използва изтребители от 5-то поколение в тази мисия в Югоизточна Европа. Изтребителите имат огромен принос към колективната отбрана на НАТО, подчертават властите в страната.

Изтребителите F-16 на Кралските нидерландски военновъздушни сили подпомагат въздушната полиция на НАТО над зоната на Бенелюкс съвместно с белгийските военновъздушни сили от 2017 г. Нидерландия ръководи въздушната полиция на НАТО в Балтийско море.

Над 60 самолета на НАТО в цяла Европа са в непрекъсната бойна готовност по всяко време в т.нар. Air Policing (въздушна полиция). Те са готови да реагират при необявени военни полети, както и да окажат помощ на цивилни самолети, които губят комуникация с ръководителите на полети по някаква причина – от технически проблеми до евентуално отвличане. НАТО има два центъра за въздушни операции – един в Германия, който покрива Северна Европа, и един в Испания, от който се наблюдават всички полети в Европа.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

22.01.2022 | 12:59

САМО ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПИЛОТИТЕ ЩЕ СА АМЕРИКАНСКИ ИЛИ НИДЕРЛАНСКИ--ЩЕ КАЧАТ БАЙ-ГАНЙО ЗА ПИЛОТ--А ГАНЙО ОЩЕ НА УЧЕНИЯТА СЕ САМОУБИВА--АБЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗРАВНЕНА СОФИЯ С НИВОТО НА МЕТРОТО ТА КАКВОТО ЩЕ ДА Е--БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВЪВЛЕЧЕНА В БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА А БОЙКО РАДЕВ ПАСИТАТА ЗАЕДНО С КАЛИНКИТЕ ЩЕ СЕ КАЧАТ НА СПАРТАНА И ЩЕ СЕ ОТЪРВАТ

Отговори
2 4
Булгаргаз

Булгаргаз

22.01.2022 | 00:05

Ако са без газова уредба, не стават за въздушни таксита дори.

Отговори
6 3
Хипотеза

Хипотеза

21.01.2022 | 23:23

Костя Копейкин сега ще опита да ги свали с прашка?

Отговори
7 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?