Следвайте ни

Праисторически находки променят пътя на миграция към Балканите СНИМКИ

viber icon

Гробници от типа курган, датиращи между 3000-3500 г. пр.н.е., са открити по време на продължаващите разкопки, извършени от археологическия музеи в Истанбул в район, където ще бъде изградена метростанция в квартал Бешикташ.


Районът е отцепен и покрит с огромен навес, за да се защитят находките от метеорологичните условия, които могат да повлияят на разкопките, които продължават с пълна скорост от 2016 г. до днес. 


Първо са били открити останки на трамвайна линия и депа, построени през 1910 г.

След останки от късния османски период и късновизантийския период са открити по време на полевите работи в следващите пластове, които са проучени, пакетирани и отстранени от обекта. 


Под този слой бяха открити и някои малки находки от елинистическия и римския период, които се считат за „много значими“ за района на Босфора.


Находките, които най-много вълнуват археолозите, обаче са открити при разкопки, направени на дълбочина от няколко метра.


В този раздел беше разкрито, че под каменните редове има гробове от кургански тип.


Тъй като при всички най-стари гробници от кургански тип, открити в страната, принадлежащи към ранната бронзова епоха, мъртвите се погребват с кремация, в овални гробове, костите на останките са се напукали и разпаднали.


Поради тази причина археолозите на място продължават да работят щателно, като използват зъболекарски инструменти.


Извършва се много деликатна работа и всички гробове се отварят и документират по време на разкопките, според Мехмет Али Полат, археолог, участвал в разкопките.


„Намерените гробове от кургански тип датират от 3500 г. пр.н.е., тоест принадлежат към епохата, която ние наричаме първият бронзов период“, каза Полат и добави, че близо 82 гроба са открити на мястото .


„Общо 75 от тези 82 гробници са с кремация. Седем от тях бяха директни погребения “, отбеляза той.


Посочвайки, че две фигурки от теракота са намерени в гробница, Полат обърна внимание на факта, че такива фигурки не са били откривани преди.


„На фигурките имаше някои символи. Когато направихме някои изследвания, видяхме, че това са символи на руническа азбука. Символите се виждат в културата на Винка в Румъния“, добави Полат.


Когато гробниците бъдат изследвани още по-детайлно заедно с малките находки и символите на руническа азбука, това може да промени картата на миграцията от Анадола към Балканите, към североизточната част на Европа и Черно море, според експерта.

Полат обяви, че находките, открити по време на разкопките в Бешикташ, ще бъдат изложени за посещение пред обществеността в специален музей, който ще е част от строящата се метростанция там.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?