Следвайте ни

Прагът на бедност на 4-членно семейство в Турция е 970 евро

viber icon

Прагът на бедност на четиричленно семейство в Турция е бил 7838 турски лири (970 евро) през юли, изчислява Конфедерацията на турските работнически синдикати /Тюрк-Иш/, чиито данни помества днес в. "Айдънлък".

Абсолютната бедност за четиричленното турско семейство се съизмерва с 2406 турски лири (300 евро) месечно. Тази сума покрива основните разходи, за да може семейството да се храни здравословно, балансирано и достатъчно. Ако към нея се добавят обаче и разходите за дрехи, жилище, транспорт, образование, здравеопазване и др., сумата скача до 7838 турски лири, пресмята синдикатът, предава БТА. 

 Човек, който поддържа сам домакинство, трябва да разполага с месечен доход от минимум 2919 турски лири (362 евро), пресмята още синдикатът.

"Нека не се залъгваме с изкуствен дневен ред, да се върнем към реалния", призовават синдикалистите, цитирани от вестника, като изтъкват високата цена на живота в Турция. Те обръщат внимание, че в резултат на пандемията от коронавирус се е увеличила безработицата на фона на нерегистрирани трудещи се и разпускането на служители в неплатен отпуск. Търговците пък се оплакват от задлъжнялост и невъзможност са извършват плащания, пише още "Айдънлък".

"Анаюрт", който също разработва темата днес, обръща внимание на факта, че отпусканата от държавата сума за работниците в засегнати от кризата с COVID-19 предприятия, е значително по-малка от определения от синдиката праг на абсолютна бедност. За работещите на минимална заплата тази сума възлиза на 1066 турски лири (132 евро), т.е. това е по-малко от двойно под необходимия минимум за живота на работещ, който представлява самостоятелно домакинство.

В. "Сонсьоз" пък информира, че министерството на търговията е наложило глоби в размер на 3 115 000 турски лири (около 386 хиляди евро) на общо 60 фирми, за които е било установено, че изкуствено раздуват цените.

Коментари (1)

Политици.журналисти и правист от всички нива от адвокат нагоре - от ед

Политици.журналисти и правист от всички нива от адвокат нагоре - от ед

03.08.2020 | 13:51

Четете ли завистливи Ганювци????

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?