2374
Следвайте ни

Повече пингвини, отколкото хора, видяха единственото за 2021 г. слънчево затъмнение

viber icon

Само на Антарктида днес можеше да се наблюдава единственото пълно слънчево затъмнение за годината. Със сигурност сред зрителите е имало повече пингвини, отколкото хора.

По време на слънчевото затъмнение Луната застава между Слънцето и Земята и така хвърля сянка върху нашата планета. Днешното слънчено затъмнение се случи, когато Слънцето, Луната и Земята се наредиха в една линия, в 7,44 ч сутринта по Гриунич, според данните на НАСА. Тоталното затъмнение продължи 1 минута и 54 секунди.

Точно сега е лято в Антарктида - то продължава от октомври до февруари, по това време слънцето е почти през цялото време на небето. Днес за кратко обаче над континента настана пълен мрак. Между 4400 и 5500 души, които са имали възможност да наблюдават пълното затъмнение, е имало днес на континента, според оценките на World Population Review. На рядкото явление са присъствали и доста пингвини, които според някои оценки там живеят около 20 млн. двойки.

Частично затъмнение можеше да бъде наблюдавано в някои части на Намибия, Южна Африка, Фолкландските острови, Чили, Нова Зеландия, Австрилия и др.

Следващото затъмнение ще е през април 2023 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?