Следвайте ни

Повече от 38 хил. нелегални мигранти са задържани в Истанбул

viber icon

Повече от 38 250 нелегални мигранти, задържани в турския мегаполис Истанбул от 1 януари, са предадени на местната служба за миграция, съобщиха властите вчера, предаде Анадолската агенция.

В изявление на губернатора на Истанбул Али Йерликая, 453 нелегални мигранти, включително 159 афганистанци, са задържани в Истанбул само в понеделник, вследствие на засилени полицейски проверки. Нередовните мигранти бяха предадени на местната служба по миграцията за процедури по депортиране, добави той.

Турция е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, които искат да влязат в Европа, за да започнат нов живот, особено тези, които бягат от войната и преследването.

В последните седмици се отбелязва значителен ръст на мигранти, които се отпавят към гръцката и българската граница. 

Турция, която вече прие над 4 милиона бежанци - повече от която и да е държава в света - предприема нови мерки за сигурност във вътрешността и по границите, за да предотврати нов приток на мигранти. По правило регистрираните мигранти нямат право да напускат окръга в който се водят на отчет. В последно време обаче зачестяват случаите на движението им в страната. 

Общо 55 нелегални мигранти бяха задържани в окръг Ментез в западната провинция Мугла. 
Силите за сигурност заловиха незаконните мигранти, включително иракски и сирийски граждани, които се готвели да заминат за Гърция по море.

Също така, седем незаконни мигранти бяха хванати в северозападната провинция Коджаели, се казва в съобщение на местното полицейско управление.

Силите за сигурност спасиха най -малко 12 незаконни мигранти в северозападната турска провинция Чанаккале. Командването на бреговата охрана на Турция откри наличието на група нелегални мигранти на гумена лодка край брега на квартал Айвачик в Чанаккале.

Нередовните мигранти, които бяха изтласкани обратно в турските териториални води от гръцките гранични войски, бяха спасени и изведени на брега. След рутинни процедури мигрантите бяха прехвърлени в местната имиграционна служба.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Боко Гандалф

Боко Гандалф

18.08.2021 | 12:59

Това стана нещо Задругата на пръстена, български хобити да ги изпържат , ще пращат ли от НАТО?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?