1553

Потвърдено! Президентът на Иран е загинал

Иранският президент Раиси е загинал. Това стана ясно, след като спасителните екипи достигнаха мястото на катастрофата.

Хеликоптерът на Раиси, заедно с още две машини е пътувал за град Табриз в неделя, след като по-рано през деня той открива язовир Qiz Qalasi на границата с Република Азербайджан, съобщи иранската държавна информационна агенция.

На борда на разбилия се вертолет са били и министърът на външните работи Хосейн Амирабдоллахиан, губернаторът на провинция Източен Азарбайджан Малек Рахмати и Мехди Мусави, ръководител на екипа за охрана на Раиси. Придружавал ги е и Мохамед Али Ал-е-Хашем, представител на върховния лидер в провинцията.

Местни служители, присъствали на мястото на катастрофата, потвърдиха "мъченическата смърт на Раиси и придружаващия го екип". Иранското правителство скоро ще направи официално изявление.

Ебрахим Раиси, ултраконсервативен духовник, сечели президентските изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете. Раиси дълги години отговаря за екзекуциите на политически затворници през 80-те години. Той бе под американски санкции. Мандатът му щеше да изтече догодина. Президентът на Иран е втори в йерархията на властта. 

Очаквайте още подробности!

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?