2374

"Потресаващо впечатление": Русия проведе конкурс за украса на гробове

В Руския сибирски град Новосибирск се е провел "конкурс по оформление на гробни места", съобщава местното онлайн издание NGS.ru.

Три отбора – от Севастопол (в анексирания украински полуостров Крим), Омск и Новосибирск трябвало за един час да украсят гробно място с помощта на плочки, живи и изкуствени цветя и с много други неща. Журито на конкурса оценявало както технологията, така и дизайна.

Победител станал отборът от Омск, който получил наградата от 20 хиляди рубли (около 300 долара или 520 лева).

Целта на конкурса е, на първо място, да премести фокуса на нашия потребител към друго възприятие на гробното място. Така че, идвайки на гробището, хората да не са в състояние на скръб, а в състояние на най-добри възпоменания за близкия човек. Пред участниците стои задачата с минимално количество материали, понеже не всички могат да си позволят нещо много скъпо, да направят нещо необичайно, разказва пред изданието член на журито на конкурса.

Севастопол бил представен от отбора "Дело на чест" с "командир" Татяна Федотова. "Впечатлението е потресаващо. Такива конкурси са нещо правилно. Трябва да се показва на хората, че гробовете трябва да се благоустрояват", казва тя.

Трябва да се обясни на хората, че си струва да се инвестира в увековечаване, което ще бъде за много години напред. Бетон с гранит и тротоарни плочи – това ще стои дълго време. Нужно е да се се обясни на близките, че могат да свършат работата веднъж, а после да идват тук на гости, не да почистват, смята Константин Кутаков от отбора на Новосибирск.

"Бяхме напълно неподготвени. В последния момент решихме да участваме. Измисляхме си в движение. Опитахме се да го действаме така, както се случва в живота", казва ръководителката на отбора победител от Омск Наталия Путилина.

Конкурсът се провел в парк "Каменка" в Новосибирск в рамките на регионалното изложение "Некропол-Сибир - 2022". През миналата година в рамките на същото изложение било проведено друго тематично състезание – по най-бързо изкопаване на гроб на ръка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Жури Д'апел

Жури Д'апел

19.05.2022 | 08:32

Първо място в конкурса очаквано спечели украсата на дядя Вова.

Отговори
3 0
Кал вместо мозък

Кал вместо мозък

19.05.2022 | 07:53

Има нещо генерално сбъркано в тая псевдо нация

Отговори
3 0
Богдан Попов

Богдан Попов

19.05.2022 | 01:47

Похвално. Браво на тези които са организовали конкурса и на тези които са го направили.

Отговори
1 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?